Recensie – Het meisje dat verdween

30 okt 2020 | Boekentips

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je zomaar verdwijnt. En wat een horror moet het zijn als het om je kleine dochtertje gaat. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. De achterflap van Het meisje dat verdween bezorgde me al rillingen, dus dit boek moest gelezen worden.

Waar gaat het boek over?

Kaft van het boek Het meisje dat verdween van Els FlorijnHet meisje dat verdween is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Joodse familie uit Lienden; de ‘andere’ familie Frank. Paul en Caroline Stein wonen daar met hun pleegdochter Lotte en willen dolgraag nog een kindje erbij. Als Caroline eindelijk zwanger wordt, hangt de oorlog al dreigend in de lucht.

Ditte wordt geboren op 14 mei, de dag dat Nederland capituleert. De dreiging van de nazi’s wordt steeds groter, en in 1943 ziet het gezin zich genoodzaakt onder te duiken. De boer waar ze terecht kunnen, durft het niet aan de kleine Ditte te verstoppen. Daarom besluiten Paul en Caroline alleen Lotte mee te nemen. Ditte laten ze achter bij hun huishoudster Frieke, in de verwachting dat de Duitsers zo’n klein onschuldig meisje wel met rust zullen laten, en in de hoop haar zo veilig door de oorlog heen te loodsen. Maar het loopt anders. De burgemeester geeft het meisje aan bij de Duitsers en al na anderhalve week wordt ze opgehaald en moederziel alleen op transport gezet naar Westerbork. Van daaruit gaat ze naar Auschwitz, waar ze direct na aankomst wordt vergast.

Wat vond ik van dit boek?

Een zwaar indrukwekkend boek. Wat een afschuwelijk drama overkomt dit gezin. En vermoedelijk zijn zij lang niet de enigen die dit is overkomen. De verschrikkingen van de oorlog dringen bij het lezen van dit boek in alle hevigheid tot je door. Eerst het feit dat je je dochtertje achterlaat in de hoop haar te redden (dát zou ik al niet aankunnen, vrees ik), en dan ook nog zo’n afloop. Het feit dat het ook nog eens niet nodig was, dat die burgemeester haar ook gewoon met rust had kunnen laten, maakt me razend.

Ondanks dat je weet dat het verhaal slecht afloopt, is het boek heel spannend om te lezen. Dat komt deels door de perspectiefwisselingen: het verhaal van Lotte wordt doorspekt met flarden verhaal van Ditte. Het kinderlijke perspectief, de wanhoop die ze voelt als ze merkt dat ze alleen thuis is gelaten, de berusting als ze naar de gaskamers loopt.. het komt echt binnen. Maar ook de paniek en de boosheid van Lotte, als ze ontdekt dat ze zonder Ditte gaan onderduiken. Haar ellende, als ze op straat worden gezet door de boer en hun voeten kapotlopen op zoek naar een nieuw onderduikadres. Haar wanhoop, als ze ontdekt dat er nog niet eens een fotootje van Ditte resteert.

Wat ik ook fijn vind, is dat het werkelijke verhaal achterin het boek ook verteld wordt. Het verhaal van Elly Frank. Dat geeft het boek nog meer lading mee.

Over schrijfster Els Florijn

Toen Els Florijn het verhaal van Elly Frank hoorde, had dat veel impact op haar. Ze ging op zoek naar meer informatie, zag de documentaire ‘De andere familie Frank’ van Andere Tijden en vond informatie over de pastoor die de familie met gevaar voor eigen leven onderdak gaf. Ze besloot deze gegevens te gebruiken als basis voor een boek, waarbij ze de hoofdlijnen in tact hield en daar verder haar eigen verhaal bij verzon. In haar nawoord bij Het meisje dat verdween beschrijft ze ook het ware verhaal van Elly Frank. Ook uit deze beschrijving blijkt dat de burgemeester van Lienden een grote rol speelt: hij vraagt heel braaf een vergunning voor haar verblijf aan bij de SD. Uiteraard liet hun reactie niet lang op zich wachten. De burgemeester wordt hier na de oorlog kort voor geschorst, maar komt er met een niet-openbare berisping vanaf en mag al snel weer aan het werk. Hij wel. Elly komt nooit meer terug.

Aanrader of niet?

Dit boek is een ontzettende aanrader voor iedereen die graag verhalen leest over de Tweede Wereldoorlog. Prachtig geschreven, een indrukwekkend verhaal en gebaseerd op waargebeurde feiten. Een heftig inkijkje in het persoonlijke leed dat de oorlog meebracht voor miljoenen mensen.

Mooie fragmenten

Ze loopt naar beneden, zich vasthoudend aan de leuning, tree voor tree. Haar ogen zijn groot en ze wil niet huilen, maar haar lip begint te trillen. Overal is het donker. En waar is Lotte? Lotte is er altijd. Papa heeft haar naar bed gebracht, maar Lotte was er wel, want ze hoorde haar stem, vaag en vertrouwd van beneden. ‘Lotte?’ zegt ze weer, en als het weer stil blijft, suizelend stil, en donker, begint ze te huilen.
~
‘Het kon niet anders Lotte. Ze heeft bij ons geen ruimte, we kunnen haar toch niet opsluiten? En de boer wilde het niet, hij is bang dat ze ons zal verraden. Het kon écht niet anders, Lotte. En Frieke neemt haar mee. We hebben een briefje voor Frieke achtergelaten.’
~
Nu ziet ze waar die rode kleur vandaan komt: er staan hoge dunne torens en daar komt rook uit en een regen van vuur. Alle mensen kijken ernaar, er wordt over gepraat, mensen beginnen te huilen. Ze begrijpt niet waarom, want het is buiten koud, ze snapt niet dat ze het in de trein zo heet gehad heeft. Het vuur is net het vuur uit hun kachel, het is daar vast lekker warm.

Mijn cijfer: 9

Els Florijn – Het meisje dat verdween
Uitgeverij Mozaïek | 2010 | 978 90 239 9357 5
Genre: roman, WO2

Wil je dit boek ook lezen? Het meisje dat verdween is te koop bij Bol.com*

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.