Boeken waar ik blij van werd in maart

7 apr 2021 | Boekentips, Zonnige teksten

Lezen is op dit moment (maart 2021) mijn grootste hobby. Mijn andere favoriete bezigheden – dansen op feestjes, uit eten, borrelen op terrasjes, reizen, shoppen, badmintonnen, escape rooms doen – staan net als bij de rest van de wereld nu even op een laag pitje. Dus lees ik maar gewoon wat meer. In maart las ik 5 boeken uit. Allemaal aanraders, vond ik, dus ik deel ze graag met je!

Parel – Lucinda Riley

Cover van Parel, het vierde boek van De Zeven Zussen-serieDit vierde boek van De Zeven Zussen-serie las ik binnen no time uit. Ik ben echt gek op deze serie van Lucinda Riley! Het zijn heerlijke feelgoodboeken, maar ze ontstijgen het gemiddelde romannetje doordat het verhaal in een historische context is geplaatst. Zo steek je er ook nog wat van op 😇. En daarnaast zijn de verhalen spannend, want ze lezen ook als een soort detectiveverhaal: iedere keer komt er een puzzelstukje bij, maar het duurt heerlijk lang voor je het grote geheel ziet.

Mocht je de serie nog niet kennen: het draait – heel verrassend – om zeven zussen die als baby geadopteerd zijn door Pa Salt. Bij zijn overlijden laat hij voor elke zus een cryptische boodschap achter, waarmee ze op zoek kunnen gaan naar hun roots. In Parel reist de vierde zus, CeCe, naar Australië om haar familiegeschiedenis te onderzoeken. Prachtig boek!

Mijn cijfer: een 8

Mijn verhaal: becoming – Michelle Obama

Cover Michelle Obama - Mijn verhaalDit boek las ik begin maart uit, net voor de verkiezingen. Het zorgde ervoor dat ik besloot op een niet-witte vrouw te stemmen. Want o jee, wat valt er voor vrouwen en voor niet-witte mensen nog een hoop te winnen in de wereld! Het verhaal van Michelle Obama laat dat heel duidelijk zien. Want als zwart meisje uit The South Side van Chicago moest ze haar hele leven hard werken om te bewijzen dat ze de moeite waard was.

Ik vond het bijzonder inspirerend om te lezen hoe ze zichzelf van dat onzekere meisje opwerkte tot de meest indrukwekkende First Lady ever. Een zichtbare First Lady die tijdens haar 8 jaar in het Witte Huis prachtige initiatieven heeft opgezet om vrouwen en meisjes wereldwijd meer kansen in het leven te geven. Wat een voorbeeld!

Mijn cijfer: een 9

Limitless – Jim Kwik

Cover van boek Limitless van Jim KwikDit boek vond ik echt fantastisch! In Limitless legt Jim Kwik uit dat ons brein de grootste superpower is die je maar kunt bedenken, maar dat de meesten van ons hier nauwelijks van profiteren.

De reden? We hebben niet leren leren, en we houden onszelf klein met onze beperkende gedachten. Hoe je je brein kunt upgraden, sneller en beter kunt leren en hoe je je jezelf daarmee limitless kunt maken, dat leert hij je in dit boek. Ik schrijf hier binnenkort nog een uitgebreidere recensie van, met daarin de belangrijkste lessen die ik uit dit boek haalde.

Mijn cijfer: 10

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Cover van boek van Marc de Hond - Licht in de tunnelNiet het vrolijkste boek, wel erg inspirerend. Marc de Hond kreeg na een medische fout een dwarslaesie, maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Zijn positieve kijk op het leven zorgde ervoor dat hij als spreker veel mensen en bedrijven inspireerde. Toen Marc eind 2018 hoorde dat hij blaaskanker had, besloot hij een dagboek bij te houden. En zelfs toen het steeds duidelijker werd dat het er slecht voor hem uit zag, bleef hij lichtpuntjes zien. Hij en zijn vrouw Remona besloten niet te wachten op het licht aan het einde van de tunnel, maar zelf de lampjes op te hangen.

Inspirerend!

Mijn cijfer: 8

Viktor – Judith Fanto

Cover van boek Viktor van Judith FantoNa het boek van Marc de Hond had ik eigenlijk vooral zin in een lekker luchtig verhaal, maar in mijn stapel biebboeken was weinig luchtigs te bekennen. Gelukkig verraste het boek Viktor me meteen vanaf de eerste bladzijde. Deze waargebeurde familiegeschiedenis had zware kost kunnen zijn, maar het is heerlijk luchtig en vol humor geschreven. En het geeft een prachtig inkijkje in hoe de familiegeschiedenis doorwerkt in volgende generaties.

In dit boek wisselen de verhalen van Viktor en Geertje Rosenbaum elkaar af. In het verhaal van Viktor lees je hoe de familie de periode richting de Anschluß in 1938 beleeft. In de hoofdstukken van Geertje, die zich afspelen in 1995, ontdek je dat veel familieleden de oorlog niet hebben overleefd en wat dat voor sporen heeft achtergelaten. Ook op Geertje. Die rebelleert tegen de schaamte waarmee haar familieleden met hun Joodse identiteit omgaan, en ze is vastbesloten om te ontdekken wat er in de familie precies gebeurd is. Waarom wordt haar oudoom Viktor doodgezwegen?

Een aanrader, zowel voor mensen die van boeken over de oorlog houden, als voor mensen die geïnteresseerd zijn in de betekenis van familiebanden.

Mijn cijfer: 9

En, gaan deze boeken ook op jouw tbr-lijst?

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om deze boeken ook te gaan lezen! Nieuwsgierig naar een van deze pareltjes? Ik leende er een aantal bij de bieb, maar je kunt ze natuurlijk ook kopen*.


Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.