Recensie – De verwarde cavia

16 okt 2020 | Boekentips

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Het plot trouwens ook: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Misschien was het een echte Cornelissiaanse metafoor…? Maar nee. Het boek gaat écht over een cavia die mailingen verstuurt en de rest van haar tijd vult met googelen op enge ziektes.

De verwarde cavia – wat kun je verwachten?

Foto van de kaft van het boek De verwarde cavia van Paulien CornelisseCavia (Caaf voor initimi) werkt op de afdeling Communicatie. Ze vult haar dagen met het googelen naar rare ziektes, en af en toe stuurt ze een mailing. De motivatie is bij haar en haar collega’s ver te zoeken. Sommige collega’s maken haar het dagelijkse kantoorleven aardig zuur, zoals de bitchy Stella van Human Resources, en haantje Ruud, het hoofd van de afdeling Financiën. Gelukkig is daar de koffie-automaat, haar reddingsboei. En als dan blijkt dat er bij het moederconcern ook een cavia werkt, komt alles misschien toch nog goed.

Wat vond ik van dit boek?

De getekende cavia op de cover en de titel op de achterflap “Eindelijk! Een boek over een cavia die op kantoor werkt!” werkten al enigszins op mijn lachspieren. Natuurlijk, ik was bevooroordeeld: ik vond de eerdere boeken van Paulien Cornelisse erg komisch. En aangezien ik ruim 13 jaar heb vertoefd op een afdeling (marketing)communicatie was ik wel nieuwsgierig of het boek vol herkenbare elementen zou staan. Maar dat viel ietwat tegen. Ten eerste ben ik geen cavia, ten tweede werkte ik (gelukkig!) op een heel ander soort afdeling. Als je je tijd moet vullen met alleen maar mailings krijg je vanzelf een bore-out…

Ik had eerlijk gezegd ook wat meer ‘jeukwoorden’ en kantoortaal verwacht: het typische managementjargon wat al jaren steeds meer in opmars is, en nu mede door toedoen van Japke-d Bouma steeds meer not-done wordt. Maar De verwarde cavia gaat die richting helemaal niet in. Het gaat wel over andere zeer ernstige kantoorproblematiek (haha): rare collega’s, nare collega’s, collega’s die “dag, rakkers” zeggen, een moederconcern dat zich met je bemoeit, workshops timemanagement waarin iedereen in zijn kracht wordt gezet… afijn, als je op een kantoor gewerkt heb, herken je dit allemaal wel.

Ik vond het al met al niet zo’n spannend boek. Het kabbelde een beetje, het verhaal was me te dun. Wel zijn de hoofdstukjes lekker kort en bij vlagen heel humoristisch geschreven, waardoor ik door het boek heen vloog.

Aanrader of niet?

Als je zin hebt in lekker luchtig leesvoer is dit een prima boek. De schrijfstijl van Paulien is heerlijk droog en ik moest dus af en toe wel even grinniken. Maar ik zou het zelf niet snel een tweede keer lezen.

Typerende fragmentjes uit het boek

En nu zat ze weer rustig aan haar bureau. Het idee dat ze een lade had met paperclips, haar nietmachine, haar ontnietertje, post-its, pennen, potloden, een gummetje – dat hield haar voorlopig op de been.

~
Op dinsdag kwam Harm-Jan neergedaald van de IT-afdeling om een USB-stick met vijfduizend vogelgeluiden op Cavia’s bureau te leggen. Nog voor hij goed en wel de kamer weer uit was, zei Ruud: ‘Wie was dat?’
‘Harm-Jan,’ zei Cavia zo zacht mogelijk.
‘Harm-Jan? Die gast met die tamagotchi? Tjezus, dat die hier nog werkt.’

Mijn cijfer: 7

Paulien Cornelisse | De verwarde cavia
New Book Collective | 2016 | 978 90 824 3020 2
190 pagina’s | Roman

Wil je alles lezen over deze verwarde cavia? Het boek is te koop bij Bol.com voor €10,-

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips
Foto van een man tegen een gele achtergrond, met een paars boek voor zijn neus.

Recensie – Angstige mensen

Heel anders dan alles wat ik ooit eerder las, maar wat een heerlijk boek was dit! Grappig, ontroerend, frustrerend, nieuwsgierigmakend, kippenvelgevend, vol prachtige taalvondsten en bizarre plotwendingen … this book has it all 🥰.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.