Ik hoorde lyrische verhalen over het boek The War of Art van Steven Pressfield. Zag het in menig boekenstapel-foto opduiken, van (copy)coaches en schrijvers die ik inspirerend vind. Las er goeie recensies over. ‘De heilige graal voor iedereen die iets wil creëren’, noemt Arie Boomsma het op de achterflap.

En ja… als een boek de ondertitel Een schop onder de kont voor iedereen met de neiging tot uitstelgedrag draagt, snap ik heus wel dat het speciaal voor mij geschreven is ????
Niet dat ik per se een uitsteller ben hoor. Voor mijn klanten vlieg ik ????♀️????.
Spoedklus? Annelies is on it. Nog even een snelle check voordat een nieuwe salespage live gaat? On it.
Maar voor mijn eigen creatieve werk?
- Dat boek dat ik al sinds mijn 11e wil schrijven?
- Dat dagelijkse blog dat ik in mijn hoofd precies voor me zie?
- Die nieuwsbrief die ik graag wekelijks zou sturen?
- Die podcast die al een jaartje in mijn hoofd suddert?
Forget it but ????.
Een hoofd vol plannen, maar doen, ho maar.
Werk voor de klant gaat voor. AL-TIJD.
Dus ja, dit boek moest gelezen worden.
En so I did.
Nou, vertel Annelies, wat vond je van dit boek?

Mja. Misschien waren mijn verwachtingen iets te hoog gespannen na al die lyrische verhalen. Of misschien heb ik gewoon al iets te veel andere boeken gelezen over weerstand en creativiteit.
In ieder geval: ik vond het stiekem een beetje tegenvallen.
‘t Leest echt lekker weg hoor, daar niet van. Met korte hoofdstukjes van een halve bladzijde en verder wil witruimte vlieg je door de pagina’s heen, wat zalig is.
Maar om nou te zeggen dat er echt veel nieuws in staat? Neh.
Het is wat dat betreft echt een Amerikaans boek: een simpele, eenduidige boodschap die tig keer herhaald wordt, met steeds andere voorbeelden.
Het nadeel daarvan: weinig nieuws onder de zon.
Het voordeel: die ene kernboodschap blijft wél echt goed hangen.
Want waar Pressfield 190 bladzijden lang op hamert is dit:
Iedereen die iets wil creëren, komt dezelfde vijand tegen: weerstand.
Insert een hele reeks kenmerken van weerstand. Bijvoorbeeld:
- Weerstand is onzichtbaar, het is een energieveld dat je wegduwt en afleidt van een potentieel werk. Weerstand is intern. We geven graag anderen de schuld van het feit dat we niet aan het echte werk toekomen, maar het komt volledig vanuit onszelf.
- Weerstand is verraderlijk. Het zal je van alles wijsmaken om je ervan te weerhouden je werk te doen.
- Weerstand is universeel. Iedereen die een lichaam heeft, ervaart weerstand.
- Weerstand wordt gevoed door angst. Overwin je angst en je overwint je weerstand.
Zo staat deel 1 van The War of Art vol met kenmerken van weerstand. Allemaal mega-herkenbaar, geef ik onmiddellijk toe. Ook voor jou, gok ik…?
Want of je nou schrijver, kunstenaar of ondernemer bent, of als je een dieet wil volgen of meer wilt gaan sporten: je zult weerstand ervaren. En het is de kunst om die weerstand te verslaan.
In deel 2 vertelt Pressfield hoe je weerstand verslaat
Da’s wederom één les, verspreid over 47 pagina’s:
Doe het.
Of zoals Pressfield zegt: word een professional.
Amateurs geven toe aan de weerstand, professionals dóen het werk gewoon. Zonder toe te geven aan de weerstand. Ze gaan gewoon aan de slag.
Voor de amateur is het spel een hobby. Voor de professional is het een beroep.
Of, om in oorlogstermen te blijven: de amateur is een weekendkrijger. De professional doet het zeven dagen per week.
Insert een hele reeks kenmerken van professionals:
Een professional is geduldig. Hij weerhoudt zichzelf ervan om in elk werk te vlammen. Hij weet dat elke klus twee keer zoveel tijd kost dan hij denkt, en accepteert dat.
Een professional handelt ondanks zijn angst (terwijl de amateur denkt dat hij eerst zijn angst moet overwinnen en dan pas zijn werk kan gaan doen).
Een professional accepteert geen smoesjes. Hij weet dat als hij vandaag zwicht, de kans twee keer zo groot is dat hij morgen opnieuw zwicht.
Allemaal leuk, maar hoe word je dan een professional?
Opstekertje van Pressfield: “Er is niets geheimzinnigs aan om professional te worden. Het is een beslissing die je neemt, een kwestie van willen. Je besluit om jezelf als professional te zien en je doet het. Zo simpel is het.”
Hmm.. oké. Point taken, maar toch. Wat nou als je iemand bent die wél die professionaliteit en ijzeren discipline kan opbrengen voor haar klanten, maar niet voor haar eigen creatieve werk…? (Ik vraag dit uiteraard voor een vriendin… ????).
Ik hoopte het antwoord te vinden in deel 3, en eigenlijk vond ik het daar ook. Er kwamen wel iets meer muzes, engelen en krijgsheren bij kijken dan me lief was (maar ergens snap ik die ook wel). Eigenlijk herhaalt hij in deel 3 ook vooral de belangrijkste les uit deel 2:
Just do it. Begin. Schrijf. Creëer. Ga er elke dag voor zitten en doe het.
Waarom is dat zo belangrijk?
“Omdat er uiteindelijk iets mysterieus gebeurt als je elke dag weer de moeite neemt. Er wordt een proces in gang gezet waarin de hemel ons onvermijdelijk en onontkoombaar te hulp schiet. Onzichtbare krachten scharen zich achter onze missie […] Als je elke dag weer gaat zitten om je werk te doen, trekt dat een bepaalde kracht aan. Onze toewijding wordt opgemerkt door de muze. Ze geeft haar goedkeuring. Als je gaat zitten om aan het werk te gaan, word je een magneet voor ideeën en inzichten.”
Pressfield besluit zijn boek met een mooie ‘oproep’ aan alle creatieve geesten onder ons:
“Creatief werk is geen zelfzuchtige daad of een roep om aandacht van de maker. Het is een geschenk aan de wereld en elk wezen in die wereld. Ontneem ons je bijdrage niet. Geef ons wat je hebt.”
Dus note to self, en ook voor jou als je creatieve dromen hebt: begin.
Schrijf niet alleen voor klanten, maar ook voor jezelf. Spreek een vast tijdstip met jezelf af, en gá! Begin, creëer, schrijf.
Ik plan meteen een vaste creatie-ochtend in mijn agenda. Doe je mee?
Over het boek: The War of Art
Denk je na het lezen van mijn recensie / samenvatting: ik weet wat me te doen staat en ik heb dit boek niet meer nodig? Snap ik.
Toch liever met eigen ogen lezen wat Pressfield allemaal te vertellen heeft? (Of wil je dit boek ook gewoon per se in je boekenstapel-fotootje showen?) Snap ik ook! In dat geval bestel je het boek via Bol.com of Managementboek.nl