Recensie – Ik kan er nét niet bij

27 sep 2020 | Boekentips

Drie keer ben ik zwanger geweest. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Stel dat het gehandicapt is… kunnen we dat wel aan? Het is denk ik de vrees van iedere toekomstige ouder. ‘Als het maar gezond is’ is vermoedelijk ook de meestgemaakte opmerking tijdens de gemiddelde zwangerschap. Iedereen hoopt dat. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Waar gaat dit boek over?

Foto van het boek Ik kan er net niet bij van Sander VerheijenSander Verheijen, thriller-recensent en hoofdredacteur van boekensite Hebban, ontmoet in 2007 zijn droomvrouw Jip. Op de eerste date vraagt ze hem of hij kinderen wil. Tot dan toe dacht hij absoluut geen vader te willen worden. Maar met Jip is het anders. Na een paar jaar besluiten ze een hond te adopteren. Om te oefenen voor het ouderschap. Als ze ervan overtuigd zijn dat ze goed voor hond Gant te kunnen zorgen, wordt het ook tijd voor kinderen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ze komen in de medische molen terecht en na verschillende mislukte ICSI-pogingen wordt Jip zwanger van een tweeling. Ze zijn er dolblij mee.

Maar na de geboorte van Maurits en Willem blijkt de roze wolk ver te zoeken. Willem heeft cerebrale parese, veroorzaakt door een herseninfarct tijdens de zwangerschap. En Maurits is niet zomaar een gewoontediertje, zoals Sander en Jip eerst denken: hij blijkt autisme te hebben. Wat deze beperkingen voor impact hebben op het gezin, beschrijft Sander in dit boek. Met heldere woorden zonder opsmuk vertelt hij in korte, krachtige hoofdstukken wat een achtbaan de eerste vijf jaren na de geboorte van de tweeling zijn geweest.

Wat vond ik van dit boek?

Pff, wat een schitterend boek. Vanaf de eerste regels werd ik erin opgezogen. Misschien vanwege de herkenbaarheid? Dit kan iedereen overkomen. Het had mij ook kunnen gebeuren. Ik had geluk, hij had pech. Het had ook andersom kunnen zijn. Waren wij er dan ook zo mee omgegaan? Zo liefdevol, zo geduldig, zo hard vechtend om onze kinderen een zo goed mogelijk toekomstperspectief te bieden, maar ook zo vol liefde en respect naar elkaar? Het boek voelt als een ode aan zijn vrouw en kinderen, en dat maakt indruk.

Maar dat is niet het enige wat het boek zo mooi maakt. Ook de schrijfstijl is prachtig – eerlijk, rustig en eenvoudig – waardoor de woorden recht in je hart terechtkomen. Een klein voorbeeld:

De zorgen van nu hebben dat onbezorgde van toen dik overschaduwd. Twee kinderen mét handicap. Ik kan er nog steeds niet over uit. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, maar ik vind de wereld nog steeds fucking gemeen.

De liefde voor zijn vrouw en kinderen spat van de pagina’s. Ondanks hun enorme pech ben je toch bijna jaloers op hun liefdevolle gezin en hoe ze het met z’n viertjes bolwerken. Of eigenlijk met z’n vijven: hond Gant speelt een heel belangrijke rol in hun gezinnetje. Ook de liefde voor Gant spat van de pagina’s, zó erg dat ik – die niets met honden heb – ontzettend moest huilen toen het beestje overleed. Ik kon hun wanhoop bijna voelen.

Fragmenten die het boek typeren

De aanvallen wennen niet. Hoeveel honderden hebben we er al gehad? Nog steeds gaat er een stukje van mij dood elke keer wanneer ik het onbegrip in Willems ogen zie als er een aanval komt opzetten. Het doet zo’n pijn om dat kleine mannetje zo te zien. De blik van ‘wat gebeurt er?’ De wegdraaiende ogen die daar steevast op volgen. Het ritmische uitslaan van zijn rechterarm. Het zijn de langste minuten van de dag. Nooit was ik me zo bewust van tijd.

~

Willem heeft voor het eerst aan de statafel gespeeld. Het ventje staat rechtop, geholpen door een paar stevige beugels waarmee zijn romp en benen recht worden gehouden. Ik zie op de foto’s dat het hem heel veel moeite kost. Maar ik zie ook een blij hoofd. Ik zie een jongetje dat de wereld versteld zal doen staan.

Mijn cijfer: 9

Sander Verheijen | Ik kan er nét niet bij
HarperCollins Holland | 2017 | 978 94 027 0046 6
Genre: Non-fictie, ouderschap, handicap

Wil je dit boek ook lezen? Ik kan er nét niet bij is te koop bij Bol.com voor €20,-

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid ????. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...