Boekentips – februari 2024

4 mrt 2024 | Boekentips

Deze boeken las ik in februari.

Niet zo’n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen zat er een week kerstvakantie bij in. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Ga als een rivier (Shelley Read)

Sodeju, dit boek maakte indruk op me! Ik had regelmatig kippenvel en zelfs soms de tranen in m’n ogen staan.

Het gaat over een jong meisje dat eind jaren 40 opgroeit in Colorado, Amerika en verliefd wordt op een indiaanse jongen. Dat heeft enorme gevolgen voor de rest van haar leven (en dat van de mensen om haar heen).

Het is echt een prachtige roman: schitterend geschreven, en een indringend verhaal dat intens triest en hoopvol tegelijk is. De onverdraagzaamheid richting ‘anderen’, de wreedheden die ongestraft konden gebeuren en alle gevolgen die dat heeft… ik werd er verdrietig van omdat ik denk dat dit nog steeds aan de orde van de dag is. Maar wat net zo sterk binnenkomt is de enorme veerkracht van de verteller: Victoria Nash, de dochter van de perzikenteler.

Ik wil niet te veel verklappen, dus lees het boek maar gewoon zelf!
Leen hem bij de bieb of bestel via Bol.com*

Angstige mensen (Fredrik Backman)

Cover van boek Angstige mensen van Fredrik Backman

Dit boek zou ik zelf nooit hebben uitgezocht, maar ik werd nieuwsgierig door een recensie die ik op Hebban las. Dit boek was totaal anders dan alles wat ik ooit eerder las, en ik genoot er enorm van.

Ik vond het zelfs zó leuk dat ik er zelf ook een recensie over schreef. Die vind je in dit blog: Recensie – Angstige mensen. Dan weet je ook waar het verhaal over gaat 😉.

Het ABC van JP (JP Pellemans)

Nog niet helemaal uit, maar nú al het delen waard, dit vrolijke boek over allerlei taalweetjes. Geen roman of studieboek, maar zoals JP zelf zegt in z’n voorwoord: ‘een tamelijk ongeorganiseerde aaneenschakeling van mijn allerfavorietste taalfascinaties en obsessies’.

’t Is leuk en leerzaam! Ik sprak bijvoorbeeld geen woord Hongaars, maar ik weet nu dat het woord ‘donaldkacsázás’ zoveel betekent als lekker ontspannen thuis rondlopen met een shirt aan, maar zonder onderbroek. Net als Donald Duck.

En ik leerde nog veel meer. Bijvoorbeeld wat een chihuahuadilemma is (’t heeft te maken met Paris Hilton). En dat MiTra (jep, de drankenspeciaalzaak) staat voor Minder Trammelant 😅).

Ook zulke grappige taalweetjes ontdekken?
Leen Het ABC van JP bij de bieb, of bestel hem via Bol.com*

(*De linkjes naar Bol zijn affiliate links. Als je via zo’n linkje een boek koopt, krijg ik van Bol een paar centen als dank voor de link. Kost jou niks!)

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.