Recensie – De waterdanser

26 okt 2020 | Boekentips

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct op mijn leeslijstje te zetten ????

Waar gaat De Waterdanser over?

Achterflap van het boek De WaterdanserDe Waterdanser is het verhaal van Hiram Walker, die als slaaf werd geboren. Hiram heeft een uitzonderlijk goed geheugen, alleen van zijn moeder kan hij zich niets meer herinneren. Zij werd verkocht toen Hiram nog heel jong was. Sindsdien woont hij met zijn zelfgekozen familie in de Straat op het landgoed Lockless, samen met de andere Tewerkgestelden. Daar begint hij steeds meer in te zien hoe groot de kloof is tussen de Tewerkgestelden en de Elite, waar zijn vader en halfbroer Maynard bij horen.

Dan raakt Hiram betrokken bij een ongeluk, waarbij hij en Maynard in de rivier belanden. Maynard verdrinkt, maar Hiram wordt gered door een mysterieuze kracht. Daarna wordt zijn gevoel dat er meer is dan dit leven in de Straat steeds sterker, en uiteindelijk besluit hij te vluchten. Via de tabaksplantages in Virginia en guerillacellen in de jungle reist Hiram naar het Noorden, waar de wereld er voor zwarte mensen heel anders uitziet. Hij gaat bij De Ondergrondse en raakt steeds meer betrokken bij de strijd tussen slaven en slavenhouders. Maar hij vindt het steeds lastiger dat zijn familie nog in de Straat woont, waar ze gevaar lopen. Om hen te bevrijden, moet hij de confrontatie aangaan met zijn verleden, met zijn weggestopte herinneringen.

‘Ik weet dat ik mijn kinderen nooit zal vergeten,’ zei Thena. ‘Ze namen ze alle vijf mee naar de racebaan en verkochten ze gewoon, alsof het balen tabak waren.’

Raakte ik net als Oprah in de ban van dit boek?

In de ban is niet helemaal het woord. Ik vond het wel echt een heel intrigerend boek, waarin ik steeds verder wilde lezen. Het was spannend, frustrerend – oh, dat onrecht dat zwarte mensen werd aangedaan! – en alles is opgeschreven in een mooie schrijfstijl. Maar ik vond het ook best ingewikkeld af en toe, en moeilijk te volgen. Dat kwam denk ik ook doordat ‘magische krachten’ een rol spelen in het verhaal. Krachten waar Hiram over beschikt maar die hij zelf in eerste instantie ook niet goed begrijpt. Daardoor belandt hij af en toe op plaatsen waarvan hij dan niet snapt hoe hij er komt (en ik dus ook niet), wat het voor mij af en toe echt wel wat ingewikkeld maakte. Ook zaten er behoorlijk lange zinnen in, wat ook niet altijd even prettig leest.

Een voorbeeldje daarvan (de openingszin van het boek, nota bene!):

Ik had haar daar alleen maar kunnen zien op de stenen brug, een danseres gewikkeld in spookachtig blauw, want dat was de manier waarop ze haar zouden hebben teruggenomen toen ik nog jong was, toen de aarde in Virginia steenrood was van het leven, en hoewel er meer bruggen waren over de rivier de Goose, zouden ze haar hebben vastgebonden en meegenomen over deze brug, want dit was de brug die uitkwam op de tolweg en door de groene heuvels het dal in kronkelde en daarna een bocht maakte in de enig mogelijke richting: naar het Zuiden.

Blijhoofdige Annelies met het boek De Waterdanser in haar handMja, lastige zin, en als ik de redacteur was geweest zou ik hier ook ergens een rode streep hebben gezet. Ik vraag me af of dit in de oorspronkelijke Engelse versie ook precies zo geschreven staat, of dat er in de vertaling wat dingetjes scheef zijn gelopen…

Maar gelukkig is niet het hele boek zo. En als je er wel tegen kunt om iets pittigere kost te lezen, dan wil ik je het boek toch echt wel aanraden. Het beschrijft een heftige wereld en tijd; de tijd waarin de slavernij zijn einde nadert en de plantages langzaam ten onder gaan aan hun eigen hebzucht. Het boek is een duidelijke aanklacht tegen de slavernij, hoewel het niet direct inzoomt op de gruwelijkheden die toen plaatsvonden. Het zoomt echt in op het gevoelsleven van Hiram, maar tussen de regels door lees je dat er verschrikkelijke dingen gebeurden, en dat er ontzettend veel onrecht was tegen de Tewerkgestelden. Families die gescheiden werden, kinderen die werden verkocht zonder hun ouders (en andersom), het komt allemaal aan bod. Maar wat uiteindelijk het sterkste naar voren komt is dat liefde uiteindelijk heel veel overwint.

Mooie fragmenten uit het boek

En ik wist ook dat ik daarboven een broer had, een jongen die een luizenleven leidde terwijl ik zwoegde, en ik vroeg me af waar hij het recht vandaan haalde om de luilak uit te hangen en door wat voor wet ik tot het Werk veroordeeld was.

~

De meesters konden geen water koken of hun broek dichtknopen zonder ons. Wij waren beter dan zij, we moesten wel. Laksheid zou letterlijk onze dood betekenen, terwijl het voor hen het enige doel van hun leven was.

~

De Elite informeerde bijvoorbeeld nooit naar de innerlijke drijfveren van hun ‘mensen’. Ze kenden hun namen en ze kenden hun ouders. Maar ze kénden ons niet echt, omdat het niet-kennen essentieel was voor hun machtspositie. Als je een kind uit de armen van zijn moeder rukte en verkocht, moest je die moeder zo oppervlakkig mogelijk kennen. Als je een man laat uitkleden, hem veroordeelt tot een afranseling, hem levend laat villen en vervolgens laat insmeren met zout water, dan kun je je niet in hem inleven zoals je dat bij iemand van je eigen klasse kunt.

Aanrader of niet?

Als je op zoek bent naar een lekker luchtig romannetje om lekker voor het slapen gaan nog even een hoofdstukje in te lezen, dan is dit misschien niet jouw boek. Maar zoek je iets meer diepgang, en vind je de slavernij een interessant onderwerp om over te lezen, dan raad ik je dit boek absoluut aan. Het is spannend, intrigerend, spiritueel, frustrerend en liefdevol tegelijk. Heel mooi!

Mijn cijfer: 8

Ta-Nehisi Coates – De waterdanser
Meulenhoff Boekerij bv | 2020 | 978 90 290 9362 0
Genre: Roman, slavernij, spiritualiteit

Wil je dit boek ook lezen? De waterdanser is te koop bij Bol.com*

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder ????

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid ????. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan ????.

Boekentips
Foto van een man tegen een gele achtergrond, met een paars boek voor zijn neus.

Recensie – Angstige mensen

Heel anders dan alles wat ik ooit eerder las, maar wat een heerlijk boek was dit! Grappig, ontroerend, frustrerend, nieuwsgierigmakend, kippenvelgevend, vol prachtige taalvondsten en bizarre plotwendingen … this book has it all ????.

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde