Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.
Het verhaal van Bibian Mentel
Zeventien jaar geleden kreeg snowboardster Bibian Mentel voor het eerst kanker. Haar been moest worden geamputeerd, en dat terwijl ze op het punt stond zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Salt Lake City. Ze heeft echter nooit gedacht: waarom overkomt mij dit nou? Ze bleef zich focussen op positieve dingen. Anderen vonden haar zielig en keken naar haar beperkingen; zij keek naar haar mogelijkheden. En dat is ze blijven doen. Ze focuste zich volledig op haar doel om te kunnen blijven snowboarden. Dat lukte, en niet zo’n beetje ook: ze werd de beste paralympische snowboardster ter wereld!
Ook nadat ze in de jaren daarna steeds opnieuw kanker kreeg, bleef ze positief. In 2016 kreeg ze voor de achtste keer de diagnose kanker, nu met de verschrikkelijke boodschap dat er niets meer voor haar gedaan kon worden. Zij en haar man Edwin gaven ook nu de moed echter niet op en vonden een nieuwe bestralingsmethode. Ondanks de heftige periode die ze deze maanden doormaakte – naast kanker op meerdere plekken kreeg ze óók nog te maken met een hele heftige ziekenhuisbacterie – bleef ze knokken voor het bereiken van haar doel: meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat lukte, en hoe!
Wat vond ik van dit boek?
Bibian schreef dit boek om mensen te inspireren. Er werd zó vaak aan haar gevraagd hoe ze dat toch deed: ondanks alle tegenslagen zo positief in het leven staan én topsport bedrijven, dat ze besloot haar verhaal op te schrijven. En dat inspireren, dat is haar zeker gelukt. Ze weet dat je met positiviteit geen kanker kunt overwinnen, maar ze weet ook dat je je fijner voelt wanneer je positief bent. Het snowboarden geeft haar houvast en een doel om voor te knokken. En als ze sport, hoeft ze niet aan kanker te denken. Ik vind het bijzonder knap en vraag me sterk af of ik ook zo zou kunnen blijven denken als mij dit zou overkomen.
Toch gaf het boek me niet dezelfde vibe die ik altijd krijg wanneer ik Bibian zie tijdens een tv-optreden. Ik voel een soort afstandelijkheid, de warmte van haar persoonlijkheid straalt niet helemaal door in de tekst. Misschien mist op papier toch de kracht van haar glimlach? Of komt het omdat het ook niet 100% haar woorden zijn? Het boek is tenslotte niet door Bibian zelf geschreven maar door Lutske Bonsma, dus daar kan het ook in zitten.
Dat neemt niet weg dat ik het een heel inspirerend boek vind, een indrukwekkende beschrijving van een heftig levensverhaal. Een must-read voor iedereen die wil weten hoe je na een beenamputatie en negen keer kanker (inmiddels staat de teller al op veertien ????) toch van het leven kunt blijven genieten en de drive houdt om ‘een oud grijs omaatje’ te worden. En hoe je dan ook nog de kracht vindt om een stichting op te richten waarmee je andere minder valide sporters ook de kans geeft om op hoog niveau te sporten: de Mentelity Foundation.
Wat ik ook erg mooi vind aan het boek is het inkijkje in de rol van Bibians man en coach Edwin. In televisie-optredens en bij toernooien staat hij nauwelijks in de spotlight, maar hij speelt zowel privé als zakelijks en portief een hoofdrol in Bibians leven. Hij kent haar door en door en ze vertrouwt blindelings op hem.
Het boek is in november 2017 verschenen, bijna een half jaar vóór de Paralympische Spelen in Pyeongchang waar Bibian zo graag haar titel wilde verdedigen. Ik las het boek in april 2018, ruim een maand nadat Bibian haar droom waar had gemaakt: ze won tijdens de Spelen twee keer goud: op de snowboardcross en op de banked slalom! Wat een wereldwijf zeg, ongelooflijk!
Fragmenten die het boek typeren
De eerste keer dat ik in het revalidatiecentrum een arts sprak, vroeg hij mij: “Mevrouw Mentel, u wilt dus weer leren lopen?”
Ik antwoordde: “Ik wil weer leren lopen en daarnaast wil ik weer mountainbiken, snowboarden en wakeboarden. Ik wil alles doen wat ik tot een paar maanden geleden ook deed. Kunt u inschatten hoelang het gaat duren voordat ik weer op een snowboard kan staan?”
~
Op zondag rijden we weer naar de Bosbaan. Vandaag geen zon, maar regen. Het regent zelfs heel hard. Ed heeft bij de Hema een picknickkleed en andere picknickspullen gekocht. Wij laten ons door de regen niet kisten en leggen het kleed onder een boom. Het gaat nog harder regenen. Ik lig met mijn hoofd op Eds schoot. Mijn benen gebogen, anders wordt mijn broek nat. Onder een grote paraplu houden we het net droog. Ik geniet van de geur van het natte bos. Een man die zijn hond uitlaat, kijkt naar ons en schudt zijn hoofd. ‘Die zijn gek’, zie ik hem denken.
Aanrader of niet?
Een absolute aanrader. Als je via dit boek ook maar een pietseltje van Bibians kracht kan opslurpen, is het al volledig de moeite waard. Positivisme, gezond verstand, kracht, én realisme: een ijzersterke combinatie. Bibians verhaal is een belangrijke levensles voor iedereen.
Mijn cijfer: 8 (en voor Bibian zelf een 10!)
Bibian Mentel – Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!
Spl!nt Media | 2017 | 978 90 824 1775 3
159 pagina’s | Non-fictie, gezondheid
Wil je ook geïnspireerd worden door Bibian? Je koopt dit boek bij Bol.com*