Deze boeken las ik in april

8 mei 2021 | Boekentips

Het was mijn intentie om iedere maand te vertellen van welke boeken ik de afgelopen maand blij werd. Maar in april las ik ook een paar boeken waarvan ik nou niet bepaald vrolijk werd. Met zware thema’s als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks om blij van te worden, maar toch stuk voor stuk aanraders. Lees je mee?

Eeuwige Lente – Jetske van der Schaar

“Jij en ik dragen een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderkant van onze ziel. Het verschil is dat ik de mijne weet. Zodra ik midden vijftig ben, verlies ik mijn verstand. Letterlijk en onvermijdelijk.”

Jetske van der Schaar (1980) dacht altijd dat de wereld aan haar voeten lag. Alles was mogelijk, als ze er maar haar best voor deed. Tot haar moeder alzheimer krijgt rond haar vijfenvijftigste. Ze glijdt weg, en Jetske staat machteloos. Omdat er in haar familie heel veel mensen op jonge leeftijd overlijden, gaat ze op onderzoek uit. Het blijkt om een erfelijke ziekte te gaan, waarbij zij 50% kans heeft om de ziekte te krijgen.

Cover van boek Eeuwige LenteEeuwige lente heeft niet het vrolijkste thema, maar ’t is wel een prachtig boek. Dat komt vooral door de prachtige schrijfstijl. Lees dit fragmentje maar eens.

‘Alzheimer.’
Ik duwde ze over mijn tong, drie lijvige lettergrepen met harige tentakels en een bedorven smaak. De naam kroop van mijn lippen, terwijl de betekenis bleef steken in mijn keel en vloeibaar naar mijn ogen steeg. Ik slikte, knipper.
‘O,’ zei de collega, kennis, vriend.
‘Ja.’

Pure poëzie, toch? En dit fragment vond ik ook prachtig:

Opnieuw zaten we tegenover haar, als de brute knokploeg van een laffe generaal.
Alzheimer was te slinks om open en bloot een wapen op haar borst te drukken, maar kroop als een sluipschutter in haar schaduw, met een luchtbuks aan zijn schouder en zijn zakken vol met hagel. Eén voor één schoot hij de kleine kogels in haar hoofd, zacht genoeg dat niemand ze kon horen, klein genoeg dat ze er niet acuut aan stierf, maar schadelijk genoeg dat haar hersenen onzichtbaar werden doorzeefd.
Het vuile werk was voor ons. Wij werden gedwongen om haar de genadeloze klappen van de consequenties te verkopen, met gebalde zinnen en een naakte stem.

Mijn cijfer: 9

Wil je dit boek ook lezen? Je koopt Eeuwige lente bij Managementboek.nl voor € 21,99*

Als je BGRPT wat ik BDL – Marcel Lemmens

Foto van een lunchgerecht met boek ernaast Als je BGRPT wat ik BDLHet enige businessboek dat ik deze maand uitlas. In dit boek vind je 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten. Nou ben ik gek op heldere en overtuigende teksten – ik doe dagelijks mijn best om ze zelf te schrijven ;-), dus ik was blij dat ik een recensie-exemplaar van de uitgever kreeg. Dank je wel, @uitgeverijHaystack!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje dubbele gevoelens over dit boek hebt. Met mijn jarenlange ervaring als tekstschrijver en copywriter bleek ik namelijk heel weinig nieuwe kennis op te doen met dit boek. Jammer, want dat is wel de reden waarom ik studieboeken lees. En tegelijk… ben ik eigenlijk gewoon stiekem jaloers dat ik dit boek niet zelf geschreven heb.

Boek Als je BGRPT wat ik BDL opengeslagenWant het is voor meer junior schrijvers, of voor communicatiemensen die veel moeten schrijven, echt een hartstikke handig boek. Heerlijk overzichtelijk, met duidelijke thema’s, regels die in 2 pagina’s worden uitgelegd én duidelijk toegelicht met voorbeelden. De regels zijn ingedeeld in 10 hoofdstukken. Woorden, alinea’s, stijl, beeldspraak en leestekens komen aan bod, maar ook de meest gemaakte fouten, het gebruik van Engelse woorden en hoe belangrijk het is om je publiek goed te kennen.

Al met al een heel handig en fijn leesbaar boek, dat voor ervaren tekstschrijvers wellicht weinig eyeopeners bevat, maar verder voor vrijwel iedereen die duidelijke teksten wil schrijven interessante lessen bevat. Je koopt het voor € 20,- bij Managementboek.nl*

Mijn cijfer: 7,5

Het onhandige kind – Alexandre Seurat

Bovenaanzicht van het boek Het onhandige kindAllemachtig, wat een indrukwekkend boek is dit. Een dun boekje, slechts 141 pagina’s, maar iedere pagina bezorgde me kippenvel. Het gaat over een meisje van acht dat vermist wordt. Zodra ze hoort dat de kleine Diana vermist wordt, weet haar vroegere lerares dat ze dood is. Ze vermoedde destijds al dat het meisje mishandeld werd door haar ouders, maar die susten steeds elke verdenking met logisch klinkende verhalen. Toen het ze te heet onder de voeten werd, verhuisden ze. En dat meerdere keren.

In dit boek doen de mensen die het meisje gekend hebben hun verslag. De grootmoeder, de tante, het broertje, de leraren, de schoolarts, de schoolhoofden en ten slotte de agenten. Huiveringwekkend en tenenkrommend, want je voelt de machteloosheid van deze personen. Iedereen wist dat er iets niet klopte, maar niemand kreeg er grip op.

Geen boek waar je blij van wordt, maar ik zou iedereen die met kinderen werkt willen aanraden het te lezen. Want voor meer kinderen dan wij ons kunnen voorstellen is dit hun dagelijkse realiteit, en elk kind dat gered kan worden is er één… Je koopt het bij Bol.com* voor € 18,50.

Mijn cijfer: 9

Maan – Lucinda Riley

Kaft van het boek De Zeven Zussen - MaanOok het vijfde boek van De Zeven Zussen-serie las ik binnen een paar dagen uit. Echt, deze boeken lezen zo lekker weg! In Maan gaat de vijfde zes, Tiggy, op zoek naar haar roots. Haar zoektocht leidt haar naar Spanje. Ik vond dit overigens niet het beste boek. Ook hier gebruikt Lucinda Riley haar succesformule van twee verhaallijnen: eentje in het nu, en eentje in vroeger tijden. Het is al vrij snel duidelijk hoe de geschiedenis van Tiggy eruit ziet, dus het idee van ‘steeds een puzzelstukje erbij’ mist een beetje in dit boek. Bovendien is de hoofdpersoon in Tiggy’s verleden vrij onsympathiek, dat helpt ook niet. Maar wat mij vooral minder aansprak was de verhaallijn in het nu. Er wordt zoveel bij gehaald om maar een verhaal te creëren, dat ik dit boek echt saaier vond dan de eerdere delen. Maar goed. Als je de serie net zo fijn vindt om te lezen als ik, en je wilt wat leren over Spanje in de Tweede Wereldoorlog, dan moet je ook dit vijfde deel natuurlijk gewoon lezen! Je koopt het bij Bol.com* voor € 21,99.

Mijn cijfer: 7

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten

Kaft van het boek Allemaal willen we de hemelWát een prachtig boek is dit! Een boek over de liefde in tijden van oorlog, en de onmogelijke keuzes die je in oorlogstijd moet maken. Over idealen, en willen vechten voor het goede, maar wat is het goede? Je leest afwisselend de verhalen van oudste zoon Jef, dochter Renee, jongste zoon Remi aka ‘de kleine’ en beste vriend Ward. Je ziet hoe ze allemaal vanuit de beste intenties hun keuzes maken, zonder de gevolgen te kunnen overzien.

Ik vond het echt schitterend, maar moest er wel even inkomen. Doordat ieder hoofdstuk vanuit iemand anders geschreven is, moest ik af en toe echt even goed nadenken wie er nou aan het woord was. Na een paar regels had ik het meestal wel door, maar het maakte het boek wel wat lastiger leesbaar. Het is eigenlijk een jeugdboek, maar ik zou het niet direct aan mijn puberzoon aanbevelen. Hopelijk over een paar jaar wel. Want de thematiek is prachtig. Mijn motto ‘elk verhaal heeft twee kanten’ wordt in dit boek prachtig geïllustreerd. Allemaal willen we de hemel, maar het is soms knap lastig om daar te komen… Nieuwsgierig? Je koopt het boek bij Bol.com voor € 22,99.

Mijn cijfer: 9

Dat was de oogst van april! Welk boek lijkt jou het mooiste? 

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.