Recensie – Angstige mensen

29 feb 2024 | Boekentips

Angstige mensen – Fredrik Backman

Heel anders dan alles wat ik ooit eerder las, maar wat een heerlijk boek was dit! Grappig, ontroerend, frustrerend, nieuwsgierigmakend, kippenvelgevend, vol prachtige taalvondsten en bizarre plotwendingen … this book has it all 🥰.

Het verhaal klinkt vrij banaal.

Een verhaal over idioten, zoals de schrijver (Fredrik Backman) zelf zegt 😉. Het gaat over een klungelig, onbedoeld gijzeldrama in een Zweeds appartementencomplex. Een bankrover vlucht na een mislukte overval in een flat waar precies op dat moment een open huis plaatsvindt. Als de overvaller na een tijdje de gijzelaars vrijlaat en agenten het appartement binnenstormen, is daar niemand meer.

Waar is de dader? In een reeks verhoren met onder andere een hysterisch blije makelaar, een oud omaatje, twee verbitterde Ikea-aanbidders, een suïcidale multimiljonair, een zwangere vrouw en een halfnaakte man met een konijnenkop op, ontvouwt het verhaal steeds ietsje verder. Stukje bij beetje, want niemand lijkt de waarheid te spreken.

Ik had nog nooit van Fredrik Backman gehoord.

Maar ik ben fan, hoor. Wat een topboek! En wat een schrijver. He had me at het voorwoord 😉.

Een paar mooie fragmentjes

(maar geloof me, je moet het boek gewoon zelf lezen):

“Ons hart is een zeepje dat uit onze handen glibbert zodra we een seconde ontspannen, het vliegt weg en wordt verliefd en gebroken, dat doet maar.”

‘We worden wel bedreigd met een pistool,’ siste Ro, die niet zo bang had gekeken sinds de keer dat ze een foto wilde maken van haar schoenen en per ongeluk de selfiestand had ingeschakeld. 😂

En wat dacht je van deze práchtige beschrijving van het huidige klimaat op social media? 🤣:

Mocht je je ooit afvragen wie eigenlijk al die iets te gedetailleerde 1-van-5-mogelijke-sterren-recensies van gereedschap of huisraad (of van toneelstukken, of tapedispensers, of glazen sierkatten) op internet schrijft, dat zijn Anna-Lena en Roger. Soms hadden ze natuurlijk het gereedschap of het huisraad helemaal niet zelf getest, maar ze waren niet het soort mensen dat zich daardoor van een zure recensie liet weerhouden. Als je aldoor dingen moest uitproberen en lezen en de hele waarheid erover moest onderzoeken, hield je geen tijd over om iets van van dingen te vínden.

Ook lezen?

Bestel Angstige mensen – Frederik Backman via Bol.com* of leen ‘m gewoon bij de bieb.

(*Jep, dit is een affiliate linkje. Als je via deze link dit boek bestelt, krijg ik er een paar cent voor van Bol. Kost jou niks 😘)

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.