Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

31 mei 2022 | Boekentips

Ik had in mei een weekje vakantie, en dus wat extra tijd om te lezen. Zie je hier niks van terug, want ik heb maar liefst 3 boeken ‘bijna uit’. Dus die komen later aan bod. In mei werd ik blij van deze boeken – oké, niet van allemaal, maar het boek waar ik niet zo blij van werd wil ik je tóch tippen! Ontdek vooral waarom.

Waarom vrouwen minder werken dan mannen – Liesbeth Staats

Foto van de achterflap van Waarom vrouwen minder werken, het boek van Liesbeth StaatsIk begin met de vreemde eend in de bijt, want eigenlijk werd ik helemáál niet blij van dit boek! En toch vind ik dat iedereen dit moet lezen. De documentaire die Liesbeth Staats over dit onderwerp maakte (Waarom werken vrouwen niet?) deed al een hoop stof opwaaien, en in het boek gaat ze nog meer de diepte in op de vraag: waarom werken zoveel Nederlandse vrouwen parttime of niet? En dat terwijl vrouwen op school en tijdens hun studie doorgaans veel beter presteren?

  • Waarom vinden we het allemaal nog steeds normaal dat vrouwen de meeste verantwoordelijkheid dragen voor kinderen, naasten en het huishouden?
  • Waarom zijn na de scheiding áltijd de vrouwen slechter af?
  • Waarom krijgen mannen voor hetzelfde werk meer betaald?
  • En welke kansen lopen vrouwen én mannen mis als we ons niet uit dit ingesleten patroon losworstelen?

Ik werd er helemaal iebelig van. Het was allemaal zó herkenbaar! Toen mijn oudste geboren werd, was het ook ‘handiger’ als ik minder ging werken (want ja, ik verdiende veel minder dan manlief, dus het kostte ‘ons’ veel minder geld). Vond ik jammer, want ik was dol op mijn werk, maar ja… zo gaan dingen nu eenmaal.

Gelukkig besloot ik 6 jaar geleden om voor mezelf te beginnen. Kan ik zelf mijn uren bepalen én mijn waarde. Vind ik nu dat ik te weinig verdien voor wat ik doe, dan is het aan mezelf om daar wat aan te doen. Dat geldt nog lang niet voor alle vrouwen in Nederland, dus daarom mijn oproep aan vrouwen én mannen: Lees. Dit. Boek!
Kan via de bieb, of bestel hem via Bol.com

Een thuis in Afrika – Irma Joubert

Foto van mij met het boek Een thuis in Afrika van Irma Joubert in mijn handenIk ben fan van Irma Joubert. Kan me helemaal verliezen in haar verhalen. Misschien omdat veel ervan over de oorlog gaan, en ik sowieso altijd erg van oorlogsboeken geniet? Een thuis in Afrika is wat mij betreft echt een aanrader. Het is het derde boek uit een trilogie. Lees daarom eerst Hildegard, dan Het meisje uit het verscholen dorp en dan pas Een thuis in Afrika. Je kunt de boeken ook op zichzelf lezen, maar in de goede volgorde is het natuurlijk altijd het leukst ????

Kees de Jongen – Theo Thijssen

In het kader van ken-je-klassiekers waagde ik me deze maand aan Kees de Jongen. Voor veel mensen (waaronder Matthijs van Nieuwkerk, Remco Campert en Simon Carmiggelt) is dit hun lievelingsboek, dus dat klonk mij veelbelovend in de oren. Ik hoopte stiekem een beetje op de jongensversie van Joop ter Heul (I ❤️ Joop ter Heul), maar dat viel enigszins tegen. Moest ook eventjes wennen aan de fantasieën van Kees, die complete pagina’s vulden. Maar… toen ik er eenmaal in zat las ik het boek ook razendsnel uit. Treurig, lief, hoopvol, lekker ouderwets… het boek heeft het allemaal. Lezen maar!

Oorlogsdochters – Rhys Bowen

Ik ben momenteel druk bezig met het bingen van Downton Abbey. De traagheid, de subtiele maar vileine Britse humor (vooral van oma; gotta love granny Grantham!), de romantiek… ik vind het om te smullen. Dus als je dan een boek tegenkomt waarop staat ‘voor de fans van Downton Abbey’, dan aarzel je natuurlijk geen moment.

Ik kreeg éven mijn twijfels… het boek lijkt in de eerste hoofdstukken zóveel op Downton Abbey dat ik het gevoel kreeg dat ze de teksten gepikt hadden. Zo kan ik ook een boek schrijven, dikke na-aper, dacht ik. Maar gelukkig nam het boek na een paar hoofdstukken een totaal andere (en spannendere) wending dan Downton Abbey. En las ik het in één ruk uit.

Aanrader! Je koopt Oorlogsdochters hier.

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder ????

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan ????.

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid ????. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.