Ik had in mei een weekje vakantie, en dus wat extra tijd om te lezen. Zie je hier niks van terug, want ik heb maar liefst 3 boeken ‘bijna uit’. Dus die komen later aan bod. In mei werd ik blij van deze boeken – oké, niet van allemaal, maar het boek waar ik niet zo blij van werd wil ik je tóch tippen! Ontdek vooral waarom.
Waarom vrouwen minder werken dan mannen – Liesbeth Staats
Ik begin met de vreemde eend in de bijt, want eigenlijk werd ik helemáál niet blij van dit boek! En toch vind ik dat iedereen dit moet lezen. De documentaire die Liesbeth Staats over dit onderwerp maakte (Waarom werken vrouwen niet?) deed al een hoop stof opwaaien, en in het boek gaat ze nog meer de diepte in op de vraag: waarom werken zoveel Nederlandse vrouwen parttime of niet? En dat terwijl vrouwen op school en tijdens hun studie doorgaans veel beter presteren?
- Waarom vinden we het allemaal nog steeds normaal dat vrouwen de meeste verantwoordelijkheid dragen voor kinderen, naasten en het huishouden?
- Waarom zijn na de scheiding áltijd de vrouwen slechter af?
- Waarom krijgen mannen voor hetzelfde werk meer betaald?
- En welke kansen lopen vrouwen én mannen mis als we ons niet uit dit ingesleten patroon losworstelen?
Ik werd er helemaal iebelig van. Het was allemaal zó herkenbaar! Toen mijn oudste geboren werd, was het ook ‘handiger’ als ik minder ging werken (want ja, ik verdiende veel minder dan manlief, dus het kostte ‘ons’ veel minder geld). Vond ik jammer, want ik was dol op mijn werk, maar ja… zo gaan dingen nu eenmaal.
Gelukkig besloot ik 6 jaar geleden om voor mezelf te beginnen. Kan ik zelf mijn uren bepalen én mijn waarde. Vind ik nu dat ik te weinig verdien voor wat ik doe, dan is het aan mezelf om daar wat aan te doen. Dat geldt nog lang niet voor alle vrouwen in Nederland, dus daarom mijn oproep aan vrouwen én mannen: Lees. Dit. Boek!
Kan via de bieb, of bestel hem via Bol.com
Een thuis in Afrika – Irma Joubert
Ik ben fan van Irma Joubert. Kan me helemaal verliezen in haar verhalen. Misschien omdat veel ervan over de oorlog gaan, en ik sowieso altijd erg van oorlogsboeken geniet? Een thuis in Afrika is wat mij betreft echt een aanrader. Het is het derde boek uit een trilogie. Lees daarom eerst Hildegard, dan Het meisje uit het verscholen dorp en dan pas Een thuis in Afrika. Je kunt de boeken ook op zichzelf lezen, maar in de goede volgorde is het natuurlijk altijd het leukst ????
Kees de Jongen – Theo Thijssen
In het kader van ken-je-klassiekers waagde ik me deze maand aan Kees de Jongen. Voor veel mensen (waaronder Matthijs van Nieuwkerk, Remco Campert en Simon Carmiggelt) is dit hun lievelingsboek, dus dat klonk mij veelbelovend in de oren. Ik hoopte stiekem een beetje op de jongensversie van Joop ter Heul (I ❤️ Joop ter Heul), maar dat viel enigszins tegen. Moest ook eventjes wennen aan de fantasieën van Kees, die complete pagina’s vulden. Maar… toen ik er eenmaal in zat las ik het boek ook razendsnel uit. Treurig, lief, hoopvol, lekker ouderwets… het boek heeft het allemaal. Lezen maar!
Oorlogsdochters – Rhys Bowen
Ik ben momenteel druk bezig met het bingen van Downton Abbey. De traagheid, de subtiele maar vileine Britse humor (vooral van oma; gotta love granny Grantham!), de romantiek… ik vind het om te smullen. Dus als je dan een boek tegenkomt waarop staat ‘voor de fans van Downton Abbey’, dan aarzel je natuurlijk geen moment.
Ik kreeg éven mijn twijfels… het boek lijkt in de eerste hoofdstukken zóveel op Downton Abbey dat ik het gevoel kreeg dat ze de teksten gepikt hadden. Zo kan ik ook een boek schrijven, dikke na-aper, dacht ik. Maar gelukkig nam het boek na een paar hoofdstukken een totaal andere (en spannendere) wending dan Downton Abbey. En las ik het in één ruk uit.
Aanrader! Je koopt Oorlogsdochters hier.