Recensie van het boek van Mark Tuitert: Drive

29 jun 2021 | Boekentips

Waar zou een topschaatser aan denken als hij wacht op het startschot bij de belangrijkste wedstrijd van zijn leven? Zou hij die gouden medaille al om zijn nek voelen? Zou hij zichzelf al voor zich zien op het allerhoogste podium, luisterend naar het volkslied?

Nou… Mark Tuitert niet. Die dacht niet aan winnen, maar aan een stel Griekse filosofen!

Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar Mark gebruikt al 20 jaar de principes van de stoïcijnse filosofen om zijn mindset te scherpen. We weten allemaal dat dat hem heel ver gebracht heeft! Hij ontwikkelde 10 praktische lessen die gebaseerd zijn op de stoïcijnse filosofie, en die heeft hij nu gebundeld in zijn boek DRIVE.

Lucky me kreeg het boek cadeau van uitgeverij Maven Publishing, zodat ik het alvast kon lezen en er een recensie over kon schrijven. Deed ik graag. Want ik ben gek op alles wat met persoonlijke ontwikkeling en mindset te maken heeft, en dit boek belooft je de tools om scherp en tegelijkertijd relaxed op al je doelen af te gaan. Klinkt goed! Maar was het boek ook inderdaad goed…?

Lekker concrete tips voor een goeie mindset

Meteen maar verklappen: ja, ik vind het echt een goed boek. Drive leest echt heel fijn weg, in korte hoofdstukken per principe, en vol met voorbeelden die de theorie direct uitleggen. Uiteraard koppelt de schrijver heel veel aan zijn ervaringen in de sport, maar ook aan gebeurtenissen uit zijn privéleven, waardoor je alles direct snapt. Bovendien staat er bij elk principe ook een oefening die je helpt om dit principe ook daadwerkelijk toe te passen. Zo draagt het boek bij aan een stoïcijnse mindset.

Vóórdat ik het boek ging lezen wist ik niet dat ik graag zo’n mindset wilde hebben, maar na het lezen van dit boek twijfel ik daar geen seconde meer over!

10 stoïcijnse principes

Mark Tuitert behandelt in dit boek 10 principes vanuit de stoïcijnse filosofie. Ik zet ze graag voor je op een rijtje met mijn belangrijkste take-aways erbij. Maar eigenlijk kun je het boek beter zelf lezen, want het is écht leuk en inspirerend. Vanaf 6 juli is het boek overal te koop, onder andere bij Managementboek.nl. (En ja, dit is een affiliate link; als je het boek via deze link koopt, krijg ik daar een klein percentage van. Van Managementboek.nl dus. Niet van jou. Jou kost het geen cent extra 😊).

1. Gebruik je tegenslagen als richtingaanwijzers

Train tegenslag - oefening van Mark TuitertDe stoïcijnse filosofie zegt: om te groeien heb je tegenslag nodig. Dat werkt als brandstof om je eigen vuur aan te wakkeren. Zekerheid op succes bestaat niet, maar dat je met tegenslagen te maken krijgt is wél een zekerheid. Niet leuk, maar wel nodig om te groeien. Mark koppelt dit aan zijn sportervaring. Bij een zware training breng je je spieren steeds kleine schade toe. Je spieren herstellen zich vervolgens niet alleen, maar worden er sterker door. Het goede nieuws is: je kunt jezelf trainen in omgaan met tegenslag. Hoe je dat doet, legt Mark je precies uit.

2. Als je minder oordeelt, begrijp je meer

Veel mensen denken dat stoïcijnen emoties willen negeren. Zo wordt het woord stoïcijns in het Nederlands gebruikt, maar dit is een flinke misvatting. De stoïcijnen zeggen dat een emotie in de basis niet goed of slecht is: het is een reflectie van jouw oordeel en jouw denken over een situatie. Zij streven er vervolgens naar om geen keuzes te maken op basis van frustratie, woede of euforie, maar proberen eerst de gedachten en oordelen achter hun emoties te begrijpen en daardoor kalmer te reageren. Citaat van Epictetus -Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.

Weeg dus je emoties af voordat je reageert. Waarom ben ik hier bang voor? Waarom irriteert dit mij? Welk oordeel ligt daaronder? Zo kun je jezelf losmaken van je eigen negatieve oordeel, kalm een situatie overzien en vanuit rust beslissen hoe je het best kunt reageren. Dat is pas een sterk staaltje positief denken 😊

3. Win door je niet op winnen te richten

Een van de leidende principes van een stoïcijnse mindset, is dat je je alleen moet richten op datgene wat in je macht ligt.

“De werkelijkheid is in twee categorieën te verdelen: wat wel in onze macht ligt, en wat niet in onze macht ligt” (Epictetus).

Wil je winnen? Richt je dan niet op het resultaat, of op de winst. Je hebt namelijk geen invloed op anderen en op externe situaties. Richt je daarom alleen op de dingen die je zelf in de hand hebt, en maak daarin de juiste keuzes.

4. Teambelang is je eigen belang

Volgens de stoïcijnen wordt van een mens gevraagd dat hij iets betekent voor anderen, het liefst voor veel anderen. Als dat niet lukt, dan voor een kleine groep, dan voor je naasten en daarna pas alleen voor jezelf. We zijn allemaal verbonden, samen bereik je veel beter je doelen. Note to self: sneller hulp inroepen 😉

5. Accepteer je lot (en heb het lief)

De kunst is om niet te willen dat de realiteit anders is dan die in werkelijkheid is. Vecht niet tegen de natuurlijke loop der dingen, accepteer het als je een keertje grieperig bent (of als er een pandemie uitbreekt…). Die dingen gebeuren, maar hoe ga je ermee om?

6. De dood maakt het leven episch

Zie de dood als een aansporing om de tijd die je hebt waardevol in te zetten. Tip van Tuitert: maak geen goede voornemens, maar maak een lijst met dingen waarmee je wilt stoppen. En nog een goede tip: reflecteer iedere dag even kort op je leven. Stel dat deze dag je laatste is, heb je dan vrede met het leven dat je leidt? De training bij dit hoofdstuk is een spijtminimalisatie, erg waardevol!

7. Geluk is een bijproduct

Probeer niet naar geluk te streven. Geluk zit hem volgens de stoïcijnen veel meer in het aangaan van de uitdaging, in het worstelen en groeien, het beter worden, het juiste doen, het leren en via die weg innerlijke rust vinden.

8. Een kaart is handig, een kompas beter

Denk zeker goed na over waar je heen wilt voordat je op pad gaat, maar besef dat je pas echt weet of je de goede richting te pakken hebt als je ook daadwerkelijk vertrekt. Vergelijk het met Google Maps: pas als je begint te lopen weet je of je de goede kant op gaat. Tip van Tuitert: denk niet te veel na over je purpose, zoek niet naar hele grote doelen. Doe liever wat bij jouw natuur past. Doe iets waarvan je het óók zou willen doen als je er niet voor betaald kreeg. Bij dit principe past weer een mooie oefening om je innerlijke kompas te ontdekken: de KAPLIN-driehoek.

9. Karakter is je belangrijkste project

Zorg dat je jezelf traint op de volgende belangrijke waarden: moed, matigheid, rechtvaardigheid en wijsheid. Doe het goede, dat is belangrijker dan het resultaat.

10. Daden zijn meer waard dan woorden

Het komt uiteindelijk maar op één ding aan in het leven: op jezelf. Geef alles, ongeacht het resultaat.

Mijn cijfer: 8,5

DiCover-Drive-nieuwe boek Mark Tuitertt was eigenlijk een hele snelle samenvatting. Maar nogmaals, ik raad je aan het boek zelf te kopen, want het is écht inspirerend en de oefeningen bij al deze principes zijn lekker praktisch en makkelijk uit te voeren.

Vanaf 6 juli dus te koop bij o.a. Managementboek.nl* en Bol.com*

Mark Tuitert – Drive
Maven Publishing | 2021 | 144 pagina’s
Genre: persoonlijke ontwikkeling, mindset

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips
Foto van een man tegen een gele achtergrond, met een paars boek voor zijn neus.

Recensie – Angstige mensen

Heel anders dan alles wat ik ooit eerder las, maar wat een heerlijk boek was dit! Grappig, ontroerend, frustrerend, nieuwsgierigmakend, kippenvelgevend, vol prachtige taalvondsten en bizarre plotwendingen … this book has it all 🥰.

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.