Meng ik me in de discussie?

16 dec 2016 | Persoonlijk

Twijfel. Continue twijfel. Zal ik me nou in deze discussie mengen of niet? Dat vraag ik me bijna dagelijks af bij de gemiddelde Facebook-post die ik voorbij zie komen in mijn tijdlijn. Of het nu gaat over vluchtelingen, het coronavirus, bezuinigingen in de zorg of het onderwijs, een willekeurige strafzaak of een ontroerend nieuwsbericht over een groot geldbedrag dat is opgehaald voor een doodziek kindje. 

Uitgesproken meningen

Eigenlijk is het niet zozeer het nieuwsbericht zelf dat me hierover doet twijfelen. Nieuws is nieuws, al hebben de media ook regelmatig de neiging het nieuws enigszins naar hun hand te zetten. Nee, het zijn de reacties die heftige twijfel bij mij oproepen. Want of het onderwerp nu zwaar is of licht, er blijken altijd hele volksstammen mensen te zijn die daar een uitgesproken mening over hebben. Hele volksstammen mensen die vinden dat ze het recht hebben om die mening te verkondigen. Nu ben ik absoluut vóór vrijheid van meningsuiting. Maar er zijn grenzen. Want natuurlijk mag je een mening hebben. Maar om een ander nou dood te wensen omdat hij of zij een andere mening is toegedaan, dat vind ik op zijn zachtst gezegd niet zo netjes.

Communicatie voor iedereen?

Met de komst van sociale media is communicatie van iedereen geworden. Het is niet langer voorbehouden aan media, woordvoerders en communicatiemensen om nieuws, informatie en meningen te uiten. En daarmee is de nuance in communicatie naar een lager plan verdreven. Heb je een opleiding in communicatie genoten, dan heb je in les één geleerd dat er verschil is tussen zenden en ontvangen. Dat je niet moet schrijven of zeggen wat je dolgraag kwijt wil, maar wat je wil dat de ontvanger leest of hoort. Dat je goed na moet denken hoe je boodschap overkomt. Als je bij de gemiddelde Facebookpost van RTL Nieuws de reacties leest, wordt het je direct duidelijk dat de gemiddelde reactie geschreven is door iemand die deze lessen niet gehad heeft. Iemand die bij het plaatsen van zijn bericht niet heeft nagedacht over hoe zijn boodschap overkomt.

En dan slaat de ergernis toe

Dan gaat het mij dus kriebelen. Van irritatie. Van ergernis over zoveel haat en nijd. En van twijfel… zal ik het doen, of zal ik het niet doen? Werp ik me in de strijd? Of hou ik me op de vlakte? Ik wil me er dolgraag even mee bemoeien. Even laten weten wat ik van die reacties vind. Even lekker ongenuanceerd vertellen wat ik van iemand vind die zó denkt te moeten communiceren. Maar ik doe het niet. Ik moet soms op mijn tong bijten, maar ik hou me in. Omdat het er niet gezelliger op wordt. En omdat ik ook gewoon bang ben. Bang voor al die haat waar zo scheutig mee wordt gestrooid. Bang voor al die domheid, die lompheid, die woede die zo welig tiert op sociale media.

Genuanceerde meningen hoor je niet

Ze zijn er wel hoor, mensen met een genuanceerde mening. Maar juist die mensen hoor je niet. Die houden zich wat meer op de vlakte.

Ook ik heb over veel zaken wel een mening. Maar ik deel hem meestal liever niet.

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en liefhebber van mooie zinnen en flauwe woordgrapjes. Schrijft #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Stuur me een berichtje!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Marketing

Het mooiste cadeau van Sinterklaas

Sinterklaas bracht dit jaar wel een héél bijzonder cadeau voor mij mee! Op pakjesavond ging namelijk mijn nieuwe website live. En hemeltjelief, wat ben ik blij met dit cadeau! Want een cadeau, dat is het ❤️. 🎁 Een cadeau van Marloes die het design maakte en de...

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips Zonnige teksten

Boeken waar ik blij van werd in maart

Lezen is op dit moment mijn grootste hobby. Mijn andere favoriete bezigheden – dansen op feestjes, uit eten, borrelen op terrasjes, reizen, shoppen, badmintonnen, escape rooms doen – staan net als bij de rest van de wereld nu even op een laag pitje. Dus lees ik maar gewoon wat meer. In maart las ik 5 boeken uit. Allemaal aanraders, vond ik, dus ik deel ze graag met je!

Boekentips Persoonlijke ontwikkeling

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Dikke aanrader!

Marketing

Hier zit het goud voor je contentmarketing

Lekker al je content uitbesteden aan een marketingbureau of een copywriter? Kan. Maar da's lang niet voor elk bedrijf de beste oplossing. Ik laat mijn klanten veel liever zélf hun content schrijven. Waarom? En hoe dan? Lees je hier.

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!