Jouw woorden kunnen de wereld veranderen

27 apr 2022 | Persoonlijk, Zonnige teksten

Die nacht woedde er een brand.

Een heftige brand, allesverwoestend. En dat in een tentenkamp dat toch al van oude doeken en halfvergane materialen aan elkaar hing.

Een kamp vol vluchtelingen. 22.000 mensen in een kamp bedoeld voor 3000. Ontheemde mensen, die nergens naartoe konden. Nergens welkom waren. Aan hun lot overgelaten.

En nu dan ook nog brand.
Dat betekende het einde van kamp Moria op Lesbos.

Uiteraard maakten alle Nederlandse media hier melding van.

Ook op hun socials.

Je zou verwachten dat mensen daar geschokt op reageerden. Dat ze het vreselijk zouden vinden voor al die mensen, die toch eigenlijk zijn zoals jij en ik.

Maar nee. Tot mijn grote verbazing focusten de reacties zich op 1 zinnetje: ‘Nederland zal 100 kinderen opvangen die daar nu zonder ouders verblijven.’

En wat voor reacties! 😯

De een nog wreder dan de andere:

  • ‘Ze komen allemaal geluk zoeken!’
  • ‘Ze hebben het gewoon zelf aangestoken!’
  • ‘Ze pikken onze huizen in!’
  • ‘Straks komen al die ouders er gewoon achteraan!’
  • ‘Laat lekker daar blijven, er zitten allemaal terroristen bij!’

Dit is slechts een kleine bloemlezing; het regende van zulke reacties! En het raakte me tot op het bot.
Heb je dan écht geen greintje medeleven in je lijf? Denk je echt dat jouw leven slechter is dan dat van hen?

Er laaide een vuur in me op en ik kreeg de neiging om héle lelijke dingen te posten. Om die vreselijke reageerders op hun rottige karakter te wijzen.

Maar ik deed het niet.

Want ineens besefte ik: dít is dus wat taal doet.

Met je woorden creëer je sfeer. Roep je gevoel op. Je kan ze ten goede inzetten, of ten kwade. Je kunt negatieve vibes de wereld in slingeren, of positieve. Je kunt er angst en woede mee voeden, of liefde.

Je hebt het zelf in de hand. Jij en je pen (of je toetsenbord) hebben impact op anderen. Op social media, in onze hele samenleving, in de hele wereld.

En ik voelde: deze negativiteit, daar wil ik niet aan bijdragen.

Ik wil een positief stempel op deze wereld drukken. En dat kán ik ook. Met mijn pen. Ik kan er heel bewust voor kiezen om een ander geluid te laten horen.

En dus postte ik een reactie waarin ik opriep voor meer begrip.
Dat veranderde de sfeer niet direct 😉.

Er volgden al snel reacties in de trant van ‘Jezus mens, ga toch bomen knuffelen!’ en ‘Neem er lekker zelf 10 in huis!’

Slik. Maar… ik kreeg óók een hele hoop hartjes. En hoewel ik schrok van al die hatelijkheid die zich ineens op mij richtte, voelde ik ook trots. Ik had mijn woorden ten goede gebruikt.

En dat zette me aan het denken…

Wat als we allemáál onze woorden ten goede gebruiken?

Als we onze woorden zorgvuldiger inzetten? Ons bewust zijn van de kracht van taal, en die ten goede benutten?

Zou de wereld dan niet veel mooier worden? Liever, warmer, leuker?

Lijkt mij het proberen waard. En dus zet ik me hier sindsdien elke dag opnieuw voor in. Met en voor mijn klanten.

Want ik geloof oprecht dat we met onze woorden de wereld kunnen veranderen. ❤️

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Persoonlijk

Meng ik me in de discussie?

Zal ik me nou in deze discussie mengen of niet? Dat vraag ik me bijna dagelijks af bij de gemiddelde Facebook-post die ik voorbij zie komen in mijn tijdlijn. Of het nu gaat over vluchtelingen, het coronavirus, bezuinigingen in de zorg of het onderwijs, een willekeurige strafzaak of een ontroerend nieuwsbericht over een groot geldbedrag dat is opgehaald voor een doodziek kindje. Waar is de nuance?

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.

Persoonlijk

Taalnazi of gebrek aan modegevoel?

Mode. Ik ben er niet zo goed in. Als iets net in de mode komt, vind ik het meestal lelijk. Tegen de tijd dat het weer uit de mode raakt, denk ik: hmm… zal ik het dan toch maar eens proberen? Heb ik misschien ook met taal...? Of ben ik gewoon een ouderwetse taalnazi? 😅

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Marketing

Het mooiste cadeau van Sinterklaas

Sinterklaas bracht dit jaar wel een héél bijzonder cadeau voor mij mee! Op pakjesavond ging namelijk mijn nieuwe website live. En hemeltjelief, wat ben ik blij met dit cadeau! Want een cadeau, dat is het ❤️. 🎁 Een cadeau van Marloes die het design maakte en de...