Waarom je tekst níet zo kort mogelijk moet zijn

6 apr 2024 | Marketing, Schrijftips

Mand? Nee, teksten hoeven écht niet kort-korter-kortst te zijn!

Meneer Mandje 🩵
Wie kent hem niet?

In copywritersland is de term MAND in ieder geval volledig ingeburgerd.

Zelfs klanten briefen me soms met deze term.

“De inhoud van dit document is goed, maar het moet veel meer mand. Kun jij daarvoor zorgen?”

En dan weet ik precies wat me te doen staat.
(Lekker mand wel, zo’n briefing 😉)

Heb je nu geen idéé waar ik het over heb?

Kijk dan even naar onderstaand filmpje. Grappigste 49 seconden van je dag én je snapt eindelijk waar iedereen het over heeft als er weer eens ‘mand!’ geschreeuwd wordt 😎).

Mand is namelijk het mantra van veel copywriters, tekstschrijvers en marketeers.

“Mensen lezen niet, dus je teksten moeten kort-korter-kortst zijn.”

🤔

Hoe grappig ik Meneer Mandje ook vind, en hoe belangrijk het ook is om je tekst van onnodige blabla te ontdoen… met dat kort-korter-kortst ben ik het dus absoluut niet eens.

Kijk.

Het is natuurlijk makkelijker om de aandacht vast te houden als je bericht kort is.

Maar je hebt ook gewoon een verhaal te vertellen.

Waar het om gaat is of je dat verhaal op een pakkende manier weet te vertellen.

Als dát lukt, hangen mensen aan je lippen tot het einde van je tekst. (Mensen bingen ook tig seizoenen Downton Abbey en Game of Thrones, tenslotte).

Maar is je tekst saai? Dan haken mensen binnen no time af.

Lang is oké. Saai is killing ☠️

Maak je dus niet direct druk om de lengte van je tekst. Kijk liever kritisch of-ie boeiend genoeg is:

😎 Is je kop zó nieuwsgierigmakend dat mensen wel móeten klikken op ‘lees meer’?
😎 Heb je je tekst zó opgebouwd dat mensen steeds verder het verhaal ingezogen worden?
😎 Is de inhoud zó interessant (en relevant) dat mensen je tekst van A tot Z willen oppeuzelen?
😎 En heb je je woorden zó geschreven dat lezers aan je lippen hangen?

Publiceren maar 🚀🔥

PS. 4 x nee als antwoord? Ik leer je met liefde hoe je teksten schrijft die de aandacht van je lezer wél pakken en vasthouden. Check vooral even m’n copycoachingtraject voor zzp’ers of voor marketeers.

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Persoonlijk

Taalnazi of gebrek aan modegevoel?

Mode. Ik ben er niet zo goed in. Als iets net in de mode komt, vind ik het meestal lelijk. Tegen de tijd dat het weer uit de mode raakt, denk ik: hmm… zal ik het dan toch maar eens proberen? Heb ik misschien ook met taal...? Of ben ik gewoon een ouderwetse taalnazi? 😅

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Recensie – De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Ik dacht dat De vrouw die een jaar in bed ging liggen ook waargebeurd was. Een volmaakte huisvrouw die dodelijk vermoeid raakt van altijd maar voor anderen zorgen en zelf ergens op het tweede plan blijven. Ik kon me wel iets voorstellen bij die moeheid 😉. 't Bleek fictie, wat even een tegenvaller was. Maar algauw werd het verhaal zó absurd dat ik toch graag wilde weten waar dit in vredesnaam zou eindigen!

Marketing

Het mooiste cadeau van Sinterklaas

Sinterklaas bracht dit jaar wel een héél bijzonder cadeau voor mij mee! Op pakjesavond ging namelijk mijn nieuwe website live. En hemeltjelief, wat ben ik blij met dit cadeau! Want een cadeau, dat is het ❤️. 🎁 Een cadeau van Marloes die het design maakte en de...

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Deze boeken las ik tijdens mijn vakantie

Vakantie is voor mij hét moment om even grandioos boeken te bingen. Dat lukte dit jaar ook weer best aardig, ook al waren we met 9 man op vakantie en gingen alle avonden 'op' aan spelletjes en wijntjes drinken. Maar overdag… bij het zwembad… ja, daar genoot ik met...

Boekentips
Foto van een man tegen een gele achtergrond, met een paars boek voor zijn neus.

Recensie – Angstige mensen

Heel anders dan alles wat ik ooit eerder las, maar wat een heerlijk boek was dit! Grappig, ontroerend, frustrerend, nieuwsgierigmakend, kippenvelgevend, vol prachtige taalvondsten en bizarre plotwendingen … this book has it all 🥰.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.