Je moet springen, anders kun je niet landen

10 feb 2023 | Persoonlijk

Precies 13 jaar geleden deed ik het spannendste wat ik ooit heb gedaan.

(Oké, ik jok, een kind krijgen vond ik nog véél spannender en dat had ik 16 maanden daarvoor al gedaan. Maar goed, dat levert minder fijne foto’s op in je tijdlijn 😉).

Ik sprong, samen met de duivel, uit een vliegtuig.

Ik, dat meisje dat altijd wel ergens een beer op de weg ontdekte. Dat meisje dat absoluut niet van de snelle glijbaan in Duinrell durfde. Dat meisje dat doodsangsten uitstond op de skipiste en om 11 uur ’s ochtends al reikhalzend uitkeek naar de après-ski. Dat meisje dat haast baalde als ze de eerste prijs won bij een tennistoernooi, omdat ze dan – o help – naar voren moest komen. Dat meisje dus.  

Het grappige is… voor deze sprong ben ik geen seconde bang geweest.

Vanaf het moment dat ik bij de duivel op schoot ging zitten (Freddy voor intimi 😉), we samen naar de klep van het vliegtuig schuifelden, we nog even zwaaiden naar de fotograaf en toen met een achterwaartse salto (😶) het vliegtuig uitsprongen, kon ik alleen maar als een idioot lachen* en ‘waaaaaaaauuuuuuw’ denken.

Het leverde me een fantastisch avontuur op. En twee wijze lessen voor de rest van mijn leven én mijn ondernemerschap (waarvan ik op dat moment nog helemaal niet wist dat ik daar ooit over zou dromen).

1. Als je de knoop écht doorhakt, is iets spannends doen niet meer doodeng maar heerlijk opwindend.

Zolang je blijft dubben, blijft het eng. Als je er 100% voor gaat, valt die spanning van je af en wordt het een heerlijke adrenalinekick.

Vrij naar Johan Cruyfs ‘je moet schieten anders ken je niet scoren’. Als je nooit je hart durft te volgen, zul je nooit precies weten waar dat hart van jou precies ligt.

2. Je moet springen, anders kun je niet landen.

🪂 Zo werkte het in 2009 in Taupo, waar ik besloot: als je dan tóch in de ‘sky diving capital of the world’ bent, dan ga je gewoon springen. Fuck it, let’s do it. En ik landde, met een sky-high gevoel van geluk en zelfvertrouwen.

🪂 Zo werkte het toen ik in 2013 een fantastisch huis in Drenthe zag, en we in een split second besloten om de sprong te wagen en van Almere naar Dalen te verhuizen. Een paar maanden later landden we in Drenthe. Nooit een seconde spijt gehad.

🪂 Zo werkte het in 2016, toen ik na een vervelende periode op mijn werk ineens op een vacature voor een freelance communicatiespecialist stuitte en besloot: die opdracht is voor mij. In 10 minuten ‘gesolliciteerd’ en direct nadat ik hoorde dat ik daar inderdaad aan de slag mocht, mijn ontslagbrief ingediend. En zo landde ik in het ondernemerschap.

🪂 En zo werkt het ook nu. Eind 2022 besloot ik mijn copywriterschap op een laag pitje te zetten en mijn klanten voortaan als copycoach te helpen. Omdat ik heel sterk voel dat ik veel meer waarde voor mijn klanten heb als ik ze leer om zélf betere teksten te schrijven. Mijn visie en mijn nieuwe aanbod landden op mijn nieuwe website 😎 en de eerste trajecten leverden meteen superblije klanten op.

Dus ja: je moet springen, anders kun je niet landen. Als je nooit je hart durft te volgen, zul je nooit precies weten waar dat hart van jou precies ligt.

Even nieuwsgierig: welke dappere sprong heb jij gezet om te komen waar je nu bent?

Of, als je nog niet helemaal bent waar je wil zijn… welke sprong heb jij te maken, zodat je écht kunt landen…?

(*PS Als je denkt: wauw, bijzonder dat ze zo’n grijns op haar kop heeft nadat ze net op 5 km hoogte een onverwachte achterwaartse salto heeft gemaakt… ik had geen keus. Als je in een vrije val zit is het onmogelijk je wangen ooit nog in een andere positie te krijgen 😅)

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Boekentips
Sfeerfoto van een stapeltje boeken voor een blauwe muur

Boekentips – februari 2024

Deze boeken las ik in februari.
Niet zo'n mooi lang lijstje als in januari, maar ja, toen had ik een week kerstvakantie. Maar ik las wél een paar prachtige boeken, dus lees toch maar even verder 😇

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips
Sfeerbeeld bij blog over boekentips - Je ziet een stapeltje boeken op het strand liggen.

So many books, so little time

Er zijn meer mooie boeken geschreven dan je óóit kunt lezen in de (hopelijk) 100 jaar die je op de wereld bent. Daarom deel ik hier vanaf nu weer vaker mijn mening over de boeken die ik las. Zodat jij de pareltjes eruit kan vissen en de tegenvallers lekker kunt overslaan 😉.

Persoonlijk Schrijftips

Typfouten, spelfouten, grapjes en augurken

Ik spotte een grappige taalfout, schreef er een post over en haalde me daarmee een hoop zuurpruimen en augurken op de hals. Het was namelijk geen taalfout en hoe belachelijk was het dat ik dat als tekstschrijver niet wist?? Zo werd een grappige post ineens een uitgebreid blog. Lees je hier.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Marketing

Hier zit het goud voor je contentmarketing

Lekker al je content uitbesteden aan een marketingbureau of een copywriter? Kan. Maar da's lang niet voor elk bedrijf de beste oplossing. Ik laat mijn klanten veel liever zélf hun content schrijven. Waarom? En hoe dan? Lees je hier.

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.