Stralend falen

12 dec 2016 | Persoonlijk

Stralend falen

Verbaasd was ik niet toen ik laatst de column van Japke-d las. Zij schreef een column over de ‘durf-te-falen-beweging  die zij ziet verschijnen. Van deze beweging moet je bewust fouten maken en je de woede van je baas op de hals halen. Salarissen op tijd betalen, offertes binnenslepen, jaarrekeningen netjes controleren, taal- en rekenfouten uit voorstellen halen, boeven vangen en brandjes blussen… het is allemaal vreselijk passé, zo constateert Japke-d.

Leer fouten maken tijdens een faalcursus

Fouten maken is helemaal van nu. En mocht je altijd zo’n ouderwetse, hardwerkende perfectionist zijn geweest die zo min mogelijk fouten maakte, dan kun je indien nodig zelfs op cursus om fouten te leren maken. Dat heet een ‘faalcursus’ en na het volgen daarvan schijn je de ene na de andere fout er moeiteloos uit te kunnen knallen.

Ouderwetse perfectionist

Nou ben ik op dit gebied dus een van die ouderwetse tantes die altijd probeert zo min mogelijk fouten te maken. Sterker nog, ik heb er mijn werk van gemaakt om andermans foutjes op te sporen en te verbeteren. En toch was ik niet verbaasd.

Faalkundige

Ik heb namelijk een baas gehad die ook helemaal vóór fouten maken was. Japke-d zou hem denk ik een faalkundige noemen. Zo noemde hij zichzelf niet hoor. Hij had het gelukkig ook nooit over ‘stralend falen’, de kreet die Japke-d op Twitter tegenkwam. Nee, hij noemde het anders. Hij noemde het de twintig-procent-goed-regel.

Twintig-procent-goed-regel

De eerste keer dat ik deze regel hoorde, begreep ik het niet zo goed. Ik werkte toen aan het strategisch plan van de organisatie en moest dus over een hele hoop dingen goed nadenken. Dacht ik. Ik dacht dat ik moest nadenken over waar we als organisatie heen wilden, wat we daar dan mee zouden bereiken, wat we nodig hadden om daar te komen en hoe we dat dan precies zouden aanpakken. Dat dacht ik. Maar ik bleek daar veel te ingewikkeld over te doen. “Twintig procent goed is gaan,” zei mijn baas ongeduldig.

80-20-regel

Nou had ik als doctorandus in de Communicatiewetenschappen natuurlijk al vele malen de 80-20-regel voorbij horen komen. Deze regel, ook wel het paretoprincipe genoemd, zegt dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken. Een paar voorbeeldjes: 20% van je klanten genereren 80% van je omzet; 20% van je collega’s bepalen voor 80% de sfeer; 20% van je inspanningen leveren 80% van het resultaat op. Maar met 80% ben je er nog niet. Ik hou van 100% goed. En dus trok ik wel even een wenkbrauw op bij de opmerking “twintig procent goed is gaan”.

Je snapt het niet

Eeeh,” reageerde ik enigszins lacherig. “Je bedoelt vast: tachtig procent goed, is gaan.” Maar nee, ik snapte het niet. Hij bedoelde echt twintig procent goed. Dat het plan dan nog zou stikken van de fouten, maakte niet uit. Dat konden we later nog wel oppakken. Ik vond dat raar. Het druiste tegen al mijn perfectionistische normen in.

Visionair

Maar nu begrijp ik dus dat hij een visionair was. Een trendsetter. Een voorloper van de ‘fouten maken mag-beweging’. Ik kende die beweging toen nog niet. Nu snap ik dat ik de man totaal onderschat heb. Ik zat nog in het leertraject, begrijp ik na het lezen van de column van Japke-d.

Stralend gefaald

Ik moet helaas bekennen dat ik mijn diploma ‘stralend falen’ niet heb gehaald. Ik ben stralend gefaald (of is dat dan toch juist weer goed?). In plaats van op een faalcursus te gaan, besloot ik mijn eigen weg in te slaan. Ik richtte mijn eigen bedrijf op en breng sindsdien teksten van andere bedrijven van 80% naar 100% te brengen. Eindredactie noemen ze dat. De ‘honderd-procent-goed-regel’ kun je dat ook wel noemen.

Die baas van toen wordt vast geen klant. Tenzij hij van gedachten is veranderd. Maar als de ‘durf te falen-beweging’ doorzet, heb ik de komende jaren in ieder geval nog werk genoeg 😉. 

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en liefhebber van mooie zinnen en flauwe woordgrapjes. Schrijft #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Stuur me een berichtje!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Marketing

Het mooiste cadeau van Sinterklaas

Sinterklaas bracht dit jaar wel een héél bijzonder cadeau voor mij mee! Op pakjesavond ging namelijk mijn nieuwe website live. En hemeltjelief, wat ben ik blij met dit cadeau! Want een cadeau, dat is het ❤️. 🎁 Een cadeau van Marloes die het design maakte en de...

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Persoonlijk

Meng ik me in de discussie?

Zal ik me nou in deze discussie mengen of niet? Dat vraag ik me bijna dagelijks af bij de gemiddelde Facebook-post die ik voorbij zie komen in mijn tijdlijn. Of het nu gaat over vluchtelingen, het coronavirus, bezuinigingen in de zorg of het onderwijs, een willekeurige strafzaak of een ontroerend nieuwsbericht over een groot geldbedrag dat is opgehaald voor een doodziek kindje. Waar is de nuance?

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Recensie – Kut kanker!

Veertien keer kanker krijgen en dan zó positief blijven… Iedere keer als ik Bibian Mentel op tv zie ben ik weer totaal ondersteboven van haar mentale veerkracht. Haar ‘mentelity’. Daar wilde ik meer van weten, en dus las ik haar boek.

Boekentips Zonnige teksten

Boeken waar ik blij van werd in maart

Lezen is op dit moment mijn grootste hobby. Mijn andere favoriete bezigheden – dansen op feestjes, uit eten, borrelen op terrasjes, reizen, shoppen, badmintonnen, escape rooms doen – staan net als bij de rest van de wereld nu even op een laag pitje. Dus lees ik maar gewoon wat meer. In maart las ik 5 boeken uit. Allemaal aanraders, vond ik, dus ik deel ze graag met je!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips Persoonlijke ontwikkeling

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Dikke aanrader!