Jouw woorden kunnen de wereld veranderen

27 apr 2022 | Persoonlijk, Zonnige teksten

Die nacht woedde er een brand.

Een heftige brand, allesverwoestend. En dat in een tentenkamp dat toch al van oude doeken en halfvergane materialen aan elkaar hing.

Een kamp vol vluchtelingen. 22.000 mensen in een kamp bedoeld voor 3000. Ontheemde mensen, die nergens naartoe konden. Nergens welkom waren. Aan hun lot overgelaten.

En nu dan ook nog brand.
Dat betekende het einde van kamp Moria op Lesbos.

Uiteraard maakten alle Nederlandse media hier melding van.

Ook op hun socials.

Je zou verwachten dat mensen daar geschokt op reageerden. Dat ze het vreselijk zouden vinden voor al die mensen, die toch eigenlijk zijn zoals jij en ik.

Maar nee. Tot mijn grote verbazing focusten de reacties zich op 1 zinnetje: ‘Nederland zal 100 kinderen opvangen die daar nu zonder ouders verblijven.’

En wat voor reacties! 😯

De een nog wreder dan de andere:

  • ‘Ze komen allemaal geluk zoeken!’
  • ‘Ze hebben het gewoon zelf aangestoken!’
  • ‘Ze pikken onze huizen in!’
  • ‘Straks komen al die ouders er gewoon achteraan!’
  • ‘Laat lekker daar blijven, er zitten allemaal terroristen bij!’

Dit is slechts een kleine bloemlezing; het regende van zulke reacties! En het raakte me tot op het bot.
Heb je dan écht geen greintje medeleven in je lijf? Denk je echt dat jouw leven slechter is dan dat van hen?

Er laaide een vuur in me op en ik kreeg de neiging om héle lelijke dingen te posten. Om die vreselijke reageerders op hun rottige karakter te wijzen.

Maar ik deed het niet.

Want ineens besefte ik: dít is dus wat taal doet.

Met je woorden creëer je sfeer. Roep je gevoel op. Je kan ze ten goede inzetten, of ten kwade. Je kunt negatieve vibes de wereld in slingeren, of positieve. Je kunt er angst en woede mee voeden, of liefde.

Je hebt het zelf in de hand. Jij en je pen (of je toetsenbord) hebben impact op anderen. Op social media, in onze hele samenleving, in de hele wereld.

En ik voelde: deze negativiteit, daar wil ik niet aan bijdragen.

Ik wil een positief stempel op deze wereld drukken. En dat kán ik ook. Met mijn pen. Ik kan er heel bewust voor kiezen om een ander geluid te laten horen.

En dus postte ik een reactie waarin ik opriep voor meer begrip.
Dat veranderde de sfeer niet direct 😉.

Er volgden al snel reacties in de trant van ‘Jezus mens, ga toch bomen knuffelen!’ en ‘Neem er lekker zelf 10 in huis!’

Slik. Maar… ik kreeg óók een hele hoop hartjes. En hoewel ik schrok van al die hatelijkheid die zich ineens op mij richtte, voelde ik ook trots. Ik had mijn woorden ten goede gebruikt.

En dat zette me aan het denken…

Wat als we allemáál onze woorden ten goede gebruiken?

Als we onze woorden zorgvuldiger inzetten? Ons bewust zijn van de kracht van taal, en die ten goede benutten?

Zou de wereld dan niet veel mooier worden? Liever, warmer, leuker?

Lijkt mij het proberen waard. En dus zet ik me hier sindsdien elke dag opnieuw voor in. Met en voor mijn klanten.

Want ik geloof oprecht dat we met onze woorden de wereld kunnen veranderen. ❤️

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en flauwe-woordgrapjes-lover. Tovert je saaie of moeilijke teksten om in #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Mail me!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Lees je gewoon lekker verder?

Persoonlijk

Taalnazi of gebrek aan modegevoel?

Mode. Ik ben er niet zo goed in. Als iets net in de mode komt, vind ik het meestal lelijk. Tegen de tijd dat het weer uit de mode raakt, denk ik: hmm… zal ik het dan toch maar eens proberen? Heb ik misschien ook met taal...? Of ben ik gewoon een ouderwetse taalnazi? 😅

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Persoonlijk

Stralend falen

Mijn reactie op een column van Japke-d Bouma over de durf-te-falen-beweging. Die schrijft voor dat je bewust fouten moet maken en de woede van je baas op je hals halen. Vond ik wat van 😉

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Jij bent een badass

Wat een heerlijk boek! Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen Sincero heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Lees maar!

Persoonlijk

Meng ik me in de discussie?

Zal ik me nou in deze discussie mengen of niet? Dat vraag ik me bijna dagelijks af bij de gemiddelde Facebook-post die ik voorbij zie komen in mijn tijdlijn. Of het nu gaat over vluchtelingen, het coronavirus, bezuinigingen in de zorg of het onderwijs, een willekeurige strafzaak of een ontroerend nieuwsbericht over een groot geldbedrag dat is opgehaald voor een doodziek kindje. Waar is de nuance?

Marketing

Het mooiste cadeau van Sinterklaas

Sinterklaas bracht dit jaar wel een héél bijzonder cadeau voor mij mee! Op pakjesavond ging namelijk mijn nieuwe website live. En hemeltjelief, wat ben ik blij met dit cadeau! Want een cadeau, dat is het ❤️. 🎁 Een cadeau van Marloes die het design maakte en de...