Jij bent een badass

19 mrt 2021 | Boekentips

Ik was nooit zo van de zelfhulpboeken. Persoonlijke ontwikkeling haalde ik vooral uit sales-, marketing- en copywritingboeken. Maar ik werd een tijdje geleden ontzettend geinfluenced door Freelennse om dit boek van Jen Sincero te lezen. Haar bijbel, noemde ze het. De ondertitel van Jij bent een badass is ‘Twijfel niet langer aan jezelf en start een fantastisch leven’. En aangezien ik een enorme aan-mezelf-twijfelkont ben, ging ik maar meteen met de billen bloot. Ik las het boek, en hier lees je hoe zo’n Amerikaans zelfhulpboek mij beviel.

Hoe zit dat met dat badass-boek?

Jen Sincero had altijd een allergie voor zelfhulpboeken. Ze vond die wereld ‘onvergeeflijk goedkoop. Het stonk naar wanhoop, overdreven kerkelijkheid en ongewenste knuffels van onaantrekkelijke vreemdelingen.’ En dus schreef ze zelf een boek. Een boek dat niet naar wanhoop stinkt, maar sprankelt en energie geeft om jezelf vol zelfvertrouwen een fantastisch leven te gunnen.

Het boek is ingedeeld in vijf delen:

  1. Hoe je zo bent geworden (spoiler: ’t is de schuld van je onderbewustzijn…)
  2. Hoe je je innerlijke badass omarmt (‘houd van jezelf zoals je bent’ klinkt als bráák, maar Jen weet zelfs dit grappig te beschrijven)
  3. Hoe je uit de onuitputtelijke bron put (alweer braak, maar met hoofdstuktitels als ‘Je brein is je bitch’ en ‘Volg je kruis’ hoef ik je vast niet te vertellen dat ze ook dit hilarisch weet te brengen)
  4. Hoe je die flauwekul achter je laat (met heerlijke Cruyffiaanse uitspraken als ‘het is zo makkelijk als je er eenmaal achter bent dat het niet moeilijk is’ en met de opbeurende woorden ‘angst is voor losers’)
  5. Hoe je fantastisch wordt (en hoe geld je nieuwe beste vriend wordt… k-tsjing 🤑!)

Jen Sincero heeft 255 bladzijden volgepend met inspiratie, energie en voldoende handvatten om meteen te beginnen met dat fantastische leven.

“We gooien een klamme deken van middelmatigheid over ons leven als we in angst leven over wat anderen misschien van ons denken, in plaats van dat we vieren wie we zijn.”

Wat vind ik van Jij bent een badass?

Dit boek leest als een trein en is echt heel inspirerend. Het bruist van de energie die via mijn ogen zo in mijn hoofd en lijf terechtkwam terwijl ik het boek las. Jen heeft een supervlotte, heerlijk lompe recht-door-zee-schrijfstijl die me regelmatig hardop deed lachen. Maar intussen vertelt ze wel steengoede dingen. Ze geeft inzichten en bevestigt (vaak) dat je ervoor moet gaan in dit leven.

“We zijn slechts voor bepaalde tijd in onze lichamen, dus waarom vieren we deze reis niet in plaats van min of meer de tijd uit te zitten totdat het voorbij is?”

Ze stelt je ook gerust. Ik maak me wel eens zorgen omdat ik niet echt hele grootse dromen heb. Jen weet dit goed te bagatelliseren: “Dit boek gaat niet per se over het verdienen van miljoenen, hulp bij het oplossen van wereldproblemen of over het krijgen van je eigen tv-show, behalve als dat iets is wat je graag wilt. Je roeping kan gewoon zijn dat je voor je familie zorgt, of een perfecte tulp weet te kweken.” 😅

Jen heeft af en toe van die heerlijke oneliners, die – ik zal het eens even lekker op z’n Amerikaans zeggen – heel erg bij mij resoneerden. Zoals:

  • Verspil je kostbare tijd niet aan je zorgen maken over wat iemand anders van je vindt.
  • Wat andere mensen van je vinden heeft niets met jou te maken maar juist van alles met henzelf.
  • Wees aardig voor jezelf als je niet dat ene, grote, perfecte iets hebt waarvan je weet dat je dat hier op aarde komt doen.
  • Respecteer jezelf in plaats van je onzekere behoefte om aardig te worden gevonden te voeden.
  • Verontschuldig je nooit voor wie je bent, dat stelt de hele wereld teleur.

Wat ze ook (héél) vaak zegt, is dat je van jezelf moet houden. I hear her, en ik hou ook echt wel van mezelf, maar tóch voel ik me vaak schuldig als ik iets doe dat ook echt helemaal voor mij is. Naar de kapper of de nagelstylist onder werktijd. Bellen met een vriendin terwijl mijn kind op de opvang zit. Met een vriendin de stad in terwijl manlief de kids naar bed brengt. En eigenlijk elke andere vorm van ongegeneerde me-time…

Vind jij ook dat het nergens op slaat om je dáár schuldig over te voelen? Ik ook. Maar ik doe het soms toch. Het boek van Jen gaf me echter weer een stukje extra zelfvertrouwen om me daar overheen te zetten. Zo besloot ik na het lezen van dit boek voor het eerst op workation te gaan, helemaal alleen in een hotelletje aan het strand, om te werken aan mijn bedrijf en schaamteloos de tijd te nemen voor reflectie, lezen, schrijven (en lekker eten) 😇

“Verspil je kostbare tijd niet aan je zorgen maken over wat iemand anders van je vindt”

Fragmenten die dit boek typeren

Waar het om gaat is dat je kristalhelder krijgt wat jou gelukkig maakt en wat ervoor zorgt dat je je het best voelt. Vervolgens creëer je dat dan, in plaats van te doen alsof dat doel onbereikbaar is. Of alsof je het niet verdient. Of alsof je een inhalig, extreem egoïstisch persoon bent omdat je meer wilt dan je al hebt. Of alsof je moet luisteren naar wat papa en tante Marie vinden dat je zou moeten doen. Het gaat erom dat je de ballen hebt om je voor te doen als de slimste, gelukkigste, meest badassige versie van jezelf, hoe die er voor jou dan ook mag uitzien.

~

Jij bent perfect. Iets anders denken dat dat is net zo zinloos als een rivier die denkt dat hij te veel bochten heeft of dat hij te langzaam stroomt of dat de watervallen te snel zijn. Wie zegt dat? Je bent op een reis zonder een vastomlijnd begin, midden of eind. Er zijn geen verkeerde afslagen. Er is slechts zijn. En het is jouw taak om zo echt te zijn als je kunt zijn. Dat is de reden waarom je hier bent. Als je je afkeert van je ware ik, dan zorgt dat ervoor dat de wereld minder jij bevat. Jij bent de enige jij die er is en ooit zal zijn. Ik herhaal: jij bent de enige jij die er is en ooit zal zijn. Ontneem de wereld niet zijn enige en echte kans om zich in jouw genialiteit te wentelen.

Voor wie is dit boek interessant?

Annelies die je erop wijst dat je dit boek gauw moet lezen

Even de strenge juf uithangen. Hup, lees dit boek!

Eigenlijk gewoon voor iedereen. Tenzij je echt een ongelooflijke alfaman (of -vrouw) bent en al jaren boven op de apenrots staat te brullen dat jij de allerbeste bent. (Ik ken een paar van zulke gorilla’s en die vinden dit boek waarschijnlijk suf geneuzel voor onzekere miepjes 😉).

Maar… verder voor iedereen. Ben je wel eens onzeker over je eigen kunnen, vind je jezelf niet goed genoeg, heb je last van het impostor’s syndrome, denk je dat er meer in je zit dan je nu laat zien…?

Lees. Dit. Boek. En gauw een beetje.

Mijn cijfer: 9,5

Jen Sincero – Jij bent een badass
Boekerij | 2016 | 255 pagina’s
Genre: non-fictie, persoonlijke ontwikkeling

Wil je dit boek ook lezen? De Nederlandse versie koop je bij Managementboek.nl voor € 15,99.*

Dit boek lees ik op dit moment!

Story Brand – Donald Miller

Om je bedrijf te laten groeien, is 1 ding essentieel: je boodschap moet helder zijn. Je klanten willen precies snappen wat jouw toegevoegde waarde is. Welk probleem los je op? Waarom zal dat hun leven verbeteren? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen. Het Story Brand-framework helpt je om die heldere boodschap te ontwikkelen. Een must-read voor copywriters en contentmarketeers!

Je koopt hem hier bij bol.com*.

*Oh ja trouwens, die linkjes naar Bol.com enzo zijn allemaal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com, Managementboek.nl of Amazon ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Je las een blog van mij, Annelies. (Wie?!)

Copycoach, communicatiestrateeg en liefhebber van mooie zinnen en flauwe woordgrapjes. Schrijft #tekstenwaarjeblijvanwordt, want saaie teksten zijn er al genoeg. En daar wordt geen mens én geen merk beter van. Dus wil jij je teksten meer laten shinen? Stuur me een berichtje!

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hi, ik ben Annelies

Copycoach, communicatiestrateeg en (eind)redacteur voor bedrijven die online net zo inspirerend willen zijn als in het echt, zodat ze de allerleukste klanten en sollicitanten aantrekken.

Fan van boekentips? Lees verder!

Boekentips

Recensie – Het meisje dat verdween

“Ik word bang van de titel van jouw boek,” zei mijn dochter. En terecht. Wat een horror moet het zijn, als je dochtertje zomaar verdwijnt. De dochter die je probeert te redden, maar die verraden wordt en moederziel alleen aan de nazi’s wordt overgedragen. Waargebeurd en afschuwelijk verhaal, maar wel een absolute aanrader om dit boek te lezen.

Boekentips Marketing Zonnige teksten

Boeken die ik verslond in februari

Aangezien er nog ruim 300 ‘gewone’ leesboeken op mijn tbr-lijst staan en bijna 150 businessboeken, probeer ik m’n leestempo weer wat op te voeren. In februari las ik 4 boeken. Waaronder een onwijze must-read voor contentmarketeers én een boek met de allerprachtigste vervloekingen #zinnenliefde

Boekentips

Deze boeken las ik in april

Ik deel graag over boeken waar ik blij van werd. Maar in april las ik er ook een paar met thema's als erfelijke alzheimer en kindermishandeling. Niks vrolijks aan, maar tóch aanraders.

Boekentips

Boeken waar ik blij van werd in mei 2022

In mei las ik 4 boeken, en hier lees je de recensies, waaronder 'Waarom vrouwen minder werken dan mannen'. Verplichte kost, wat mij betreft! En verder: Een thuis in Afrika, Kees de Jongen en Oorlogsdochter (lezen als je fan van Downton Abbey bent!)

Boekentips

Recensie – Mam, ik bel je zo terug

“Mam, ik bel je zo terug”. Hoe vaak heb ik dat zelf niet tegen mijn moeder gezegd? Maar in het geval van Nadine was het de laatste zin ooit die ze tegen haar moeder zei. Een paar minuten later was ze dood. Vermoord door haar ex. Ik las het boek om te lezen hoe het zover kon komen en welke impact het had op het leven van haar familie. Zeer indrukwekkend!

Boekentips

Recensie – Ik kan er nét niet bij

Drie keer was ik zwanger. En drie keer maakte ik me flink zorgen of het kindje wel gezond zou zijn. Dar waren ze allemaal, gelukkig. Maar Sander Verheijen en zijn vrouw Jip hadden ‘pech’. In Ik kan er nét niet bij beschrijft hij op een prachtige manier hoe hun leven verandert als blijkt dat hun ogenschijnlijk gezonde tweelingzoons allebei een flinke handicap hebben.

Boekentips

Recensie – Selma

De ondertitel van het boek Selma van Carolijn Visser trok meteen mijn aandacht: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Hoeveel tegenslag kun je hebben in je leven? Het boek won in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs, dus dit moest natuurlijk gelezen worden.

Boekentips

Recensie – Wen er maar aan

Als je keihard wil lachen, moet je dit boek van Maike Meijer lezen (je kent haar misschien wel van Toren C). Met teksten als 'zo'n honger dat ik kwijlend naar mijn flosdraad kijk of er nog iets aanhangt wat ik kan verorberen' en met tekeningen erbij die minstens zo hilarisch zijn. Lezen hoor!

Boekentips

Recensie – De waterdanser

Oprah Winfrey vond De waterdanser een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. ‘Ik was compleet in de ban,’ zei ze. Meer aanmoediging heb ik niet nodig om een boek direct te gaan lezen.

Boekentips

Recensie – De verwarde cavia

Ik ben fan van Paulien Cornelisse. Als ik haar zie moet ik al lachen, ze praat zo heerlijk onderkoeld. Ook haar boeken vind ik enorm grappig, en dan met name Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik was dus ook erg benieuwd naar De verwarde cavia. De titel klonk mij wel wat bizar in de oren. Net als het plot: een cavia die op de afdeling communicatie werkt?! Lees hier of dit boek zo leuk was als ik hoopte.